Skijanje
192

Žana Novaković: I kada dobijem pasoš Srbije nastupat ću za BiH

Anadolija
Žana Novaković (Foto: Facebook)
Žana Novaković (Foto: Facebook)
I kada dobijem pasoš Republike Srbije nastupat ću za Bosnu i Hercegovinu, rekla je za agenciju Anadolija skijašica Žana Novaković, jedna od deset sportista iz Republike Srpske (RS) kojima će uskoro biti dodijeljen srbijanski pasoš.

Novakovićeva, koja je na Olimpijskim igrama u Vankuveru (Kanada) 2010. godine nosila zastavu BiH na svečanom defileu otvaranja tog velikog sportskog događaja, istakla je novinaru agencije Anadolija da su proteklih dana pojedini mediji plasirali netačne informacije u javnosti.

"Ne, ne mislim nastupati za Srbiju. Mene su zvali iz Vlade iz Beograda, odnosno odlučili kontaktirati kao jednog od deset sportista iz RS kojem žele dati pasoš Srbije. Pitali su me imam li šta protiv da mi uruče pasoš Srbije. Rekla sam da nemam. Dakle, uzet ću pasoš, ali ću nastaviti skijati za BiH. Nisam se ni raspitivala kako je to promijeniti reprezentaciju, jer to neću učiniti“, istakla je Novakovićeva za agenciju Anadolija.

Ona tvrdi da sportisti u BiH odlično sarađaju na sportskim borilištima, ali i van njih, gdje su u većini slučajeva veliki prijatelji.

"Nikada nisam imala problema na nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. Sve kolegice i kolege su mi i privatno dosta dragi bili oni iz Republike Srpske ili Federacije BiH. Lijepo se družimo. Drugo je što na nivou države, odnosno u reprezentaciji nemamo optimalnih uslova za rad. To je zbog finansija. Skijanje je skup sport, a država malo ulaže. U globalu država Bosna i Hercegovina se mora puno više brinuti o svom sportu i sportistima, pa tako i skijanju“, smatra Novakovićeva.

Kako je jučer za medije u Republici Srpskoj najavio Nenad Borovčanin, državni sekretar Ministarstva sporta i omladine Srbije, u narednih 15 dana trebalo bi da bude izvršeno svečano uručenje državljanstava i pasoša Srbije za prvu grupu sportista iz RS. Rekao je da će im pasoše u Beogradu lično uručiti premijer Srbije Ivica Dačić. Naglasio je da će sportisti iz RS tako dobiti mogućnost da postanu reprezentativci Srbije i da na sportskim takmičenjima nastupaju za Srbiju.

Državljanstvo Srbije pored Žane Novaković trebali bi dobiti Aleksandra Samardžić (džudo), Denis Marjanović (kick - boks), Darko Savić (kajak - kanu), Biljana Cvijanović (atletika), Velibor Manjić (rukomet), Darija Kitić (streljaštvo), Miljana Antonić (stoni tenis), Maja Stojković (taekwondo) i Sandro Poletan (kick-boks, boks).

Novakovićeva ima ispunjenu A normu za nastup na Olimpijskim igrama u Sočiju (Rusija), koje će se održati od 7. do 23. februara 2014. godine.

"Trenutno sam kući na Palama i radim tzv. 'suhe treninge'. Krajem augusta dvije sedmice idem na skijanje u Švicarsku, što će biti uvodni dio mojih priprema za predstojeću sezonu, tako i za Olimpijadu. U Sočiju se želim plasirati među 30 najboljih u trkama tehničkih disciplina, to jeste slalomu i veleslalomu", kaže Novaković.