Igman i Bjelašnica
0

FOTO / Počelo 51. svjetsko vojno prvenstvo u skijanju

SRNA
Trkama u cross countryju i veleslalomu danas su na Igmanu i Bjelašnici počela prva takmičenja u okviru 51. svjetskog vojnog prvenstva u skijanju koje je okupilo 359 takmičara iz 23 države.

Za reprezentaciju BiH u ženskoj konkurenciji u cross countryju nastupila je Tanja Karišik, a u muškoj Miro Ćosić, Nemanja Košarac, Stefan Lopatić i Mladen Starčević, poznata imena nordijskog skijanja u Republici Srpskoj i BiH.

   Ovi mladi takmičari rekli su Srni da je konkurencija izuzetno jaka, ali da će sigurno dati sve od sebe da postignu najbolje rezulate na ovom prestižnom takmičenju koje, kako su naveli, za njih predstavlja novo i bogato iskustvo.
Djevojke su trčale stazu dugu 10, a muškarci 15 kilometara.
   Predsjednik Međunarodnog savjeta za vojni sport major Juere Velepec, poznati slovenački nordijac, rekao je Srni da je su organizatori 51. svjetskog vojnog prvenstva u skijanju obavili odličan posao.

"Organizacija Prvenstva je na veoma visokom nivou, a što je najvažnije staze su besprijekorno pripremljene i sudijska ekipa funkcioniše veoma dobro i uigrano", rekao je Velepec.

   Prema njegovim riječima, najjače muške ekipe u cross countryju i bijatlonu dolaze iz Francuske, Rusije, Norveške i Bugarske, a kod žena najveći favoriti su Francuskinje i Italijanke.
   Brigadni general Ivica Jerkić, koji trenutno obavlja dužnost zamjenika direktora Organizacionog komiteta 51. svjetskog vojnog prvenstva u skijanju, rekao je Srni da je veoma zadovoljan organizacijom takmičenja, atmosferom među učesnicima Prvenstva i posebno moralom koji vlada u reprezentaciji Oružanih snaga (OS) BiH, iako su njeni članovi suočeni sa veoma jakom konkurencijom na svjetskom nivou.
Boje reprezentacije OS BiH u veleslalomu branile su u ženskoj konkurenciji Žana Novaković, Amira Halilović, Sumeja Hadžić i Maja Klepić, a u muškoj Marko Rudić, Igor Laikert, Leon Svetlin, Kerim Sabljica, Franjo Bošnjak, Ivan Krajinović, Jahja Lokmić, Andrija Bošnjak, Merim Berilo, Nermin Mehmedić, Nikola Ravančić, Smajo Rahmanović, Jasmin Selimović i Narcis Hujić.
   Takmičenja na Svjetskom vojnom prvenstvu u skijanju biće održana u četiri alpske i nordijske discipline u obje konkurencije.

   Nakon današnjeg cross countryja, koje je održano na Velikom polju na Igmanu, te veleslaloma na Bjelašnici, sutra će na Jahorini, na ski-kompleksu "Dvorišta", biti održana takmičenja u disciplinama bijatlon za muškarce i žene, i vojničkoj disciplini - patrolno trčanje.

   Tehnički organizatori takmičenja su ski klubovi "Romanija", "Bjelašnica" i "Igman".