ZOI
0

Lindsay Vonn slomila prst na ruci

Totalsport
Lindsay Vonn (Foto: Reuters)
Lindsay Vonn (Foto: Reuters)
Američka skijašica Lindsey Vonn slomila je pri padu u prvoj vožnji olimpijskog veleslaloma u Whistleru mali prst desne ruke, pokazale su rentgenske snimke.

Uprkos prelomu, najbolja skijašica današnjice nastupit će u slalomskoj utrci, posljednjem takmičenju alpskih skijašica na ZOI-u u Vancouveru, koja bi se trebala održati u petak.

"Da, nastupit će, sto posto. Ne treba dramatizirati. Prošla je ona puno težih povreda od ove", izjavio je glavni trener američke reprezentacije u alpskom skijanju Jim Tracy.

"Tjelesno se osjećam dobro. Loše izgledam samo zato što sam razočarana. Nadala sam se borbi za medalje u veleslalomu. Jednostavno, nisam imala svoj dan", rekla je Vonn uz osmijeh dok je oko desne šake imala ledenu oblogu.

Također je izrazila žaljenje zbog kolegice iz reprezentacije, rivalke i bivše prijateljice Julije Mancuso, koja je na koncu zauzela tek 18. mjesto nakon prve vožnje. Njen loš plasman izravna je posljedica što su je organizatori zaustavili usred utrke, jer ljekarska služba još nije stigla maknuti Vonn sa staze. U ponovljenom pokušaju Mancuso je zatajila.

"Znam da je razočarana. Osjećam se užasno što sam dijelom ja za to kriva", rekla je Vonn, zlatna u Vancouveru u spustu i bronzana u superveleslalomu.

Druga vožnja ženskog veleslaloma, odgođena u srijedu zbog loše vidljivosti, trebala bi se održati danas s početkom u 18.30 sati po srednjoeuropskom vremenu. U vodstvu je nakon prvog laufa Austrijanka Elisabeth Görgl.