ZOI, Alpsko skijanje
0

Lindsey Vonn uzela prvo zlato

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Amerikanka Lindsey Vonn, najbolja skijašica današnjice, osvojila je prvo mjesto i svoju prvu olimpijsku medalju u karijeri u spustu na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru.

Neopisivo se Vonn radovala nakon ulaska u cilj. Iako je imala startni broj 16, kao da je znala da je zlato već njezino, nakon što je s trona skinula sunarodnjakinju i skijašicu koja joj je bila rival još iz djetinjstva, Juliju Mancuso. I bila je u pravu. Vonn je bila brža od Mancuso za 56 stotinki sekunde, a treće mjesto na kraju je osvojila Austrijanka Elisabeth Görgl, koja je za Vonn zaostala sekundu i 46 stotinki.

Šveđanka Anja Pärson, vlasnica pet olimpijskih medalji, mogla se možda dokopati i srebrne medalje, samo da nije doživjela pad na zadnjem skoku, dugačkom 58 metara. Pärson je na opasnom skoku u zraku izgubila ravnotežu i pala pri doskoku, neposredno pred ciljem. Ubrzo nakon pada je uspjela sjesti na snijeg, čak se nakratko i pridignula. Zasad još nije poznata težina njezine ozljede. Ista sudbina zadesila je i Švicarku Dominique Gisin, i ona je pala nakon zadnjeg skoka. Još nekoliko skijašica nije završilo utrku...

''Tragičarka'' utrke je Austrijanka Andrea Fiscbacher. Bronca joj je ''pobjegla'' za samo tri stotinke, toliko je bila sporija od sunarodnjakinje Elisabeth Görgl na trećem mjestu. Nijemica Maria Riesch, najbolja prijateljica od Lindsey Vonn u skijaškoj karavani, podbacila je i osvojila 8. mjesto, sa zaostatkom od dvije sekunde i 7 stotinki.

Lindsey Vonn, dvostruka ukupna pobjednica u Svjetskom kupu, koja će ove sezone vjerojatno osvojiti i treći uzastopni veliki Kristalni globus, te osvajačica četiri medalje na Svjetskih prvenstava, od kojih dvije zlatne lani iz Val d'Iserea, u spustu i Super-Gju, ispunila je vlastita očekivanja, ali i očekivanja cjelokupne skijaške javnosti. Osvojila je zlato u disciplini u kojoj je bila najveći favorit, u kojoj je u minule dvije sezone bila osvajačica malog Kristalnog globusa, a ove sezone je imala pet uzastopnih pobjeda u spustu u Svjetskom kupu. Trijumfirala je usprkos bolova u bočnom predjelu potkoljenice.

Za razliku od teške i zahtjevne staze, koja je uzrokovala veliki broj padova i odustajanja, vremenske prilike bile su odlične. Djevojke su skijale po vedrom i sunčanom vremenu, a temperatura je bila malo ispod nule. Utrka je u nekoliko navrata bila prekidana zbog brojnih padova skijašica…

 ZOI, alpsko skijanje, spust (žene), rezultati:

  1. Vonn (SAD) 1:44.19
  2. Mancuso (SAD) +0.56
  3. Görgl (Aut) +1.46
  4. Fischbacher (Aut) +1.49
  5. Suter (Švi) +1.98
  6. Janyk (Kan) +2.02
  7. Marchand-Arvier (Fra) +2.03
  8. Riesch (Nje) +2.07
  9. Recchia (Ita) +2.31
  10. Stechert (Nje) +2.74 ...