Skijanje
57

Kobna krivina u Kitzbühelu: Tri žestoka pada, dvije velike povrede i velika negodovanja

Klix.ba
Poslije današnjeg skijaškog spusta u austrijskom Kitzbühelu na tronu su bili Italijan Peter Fill, te dva Švicarca Beat Feuz i Carlo Janka. No, javnost su zanimala neka druga imena, ne zbog odličja, već zbog zdravstvenog stanja.

Spust u Kitzbühelu bio je poznat i prije današnje predstave. Gore, na startnoj poziciji osmjesi nisu tako česti. Ne zbog straha od rezultata, nego zbog straha da li ćete na nogama dočekati posljednju "kapiju". Georg Streitberger, Hannes Reichelt i veliki favorit Aksel Lund Svindal danas je nisu dočekali.

Svi su pali na istoj stazi, na istoj krivini i zakucali se u istu ogradu. Najgore je prošao Streitberger koji je i otpočeo neslavni niz skijaša koji neće završiti spust. Njemu su popucali križni ligamenti i sezona je za njega završena.

Drugi u nizu bio je Reichelt i nije lošije prošao od Streitbergera,ali je njegov pad najgore izgledao. Reichelt je izgubio svijest i helikopterom je odvezen u bolnicu. Ne bi trebao odsustvovati duže od nekoliko sedmica.

Najbolje je prošao Aksel Lund Svindal koji je vrlo brzo ustao na noge, a upravo je on bio favorit današnje utrke na kojoj prvo mjesto zauzeo Italijan Peter Fill koji je slavio s vremenom 1:52,37. Iza njega su bili Beat Feuz iz Švicarske koji je imao prolazno vrijeme 1:52,74 i Carlo Janka iz Švicarske s vremenom od 1:53,03.

Ipak, ono što dolazi u prvi plan nakon današnje utrke nisu pobjednici, nego oni koji su teško pali. Vrlo burne reakcije po društvenim mrećama izazvao je današnji spust i mnogi protestuju protiv organizatora, jer toliko je staza koje dokazuju da opasnost od pada nije ono što čini utrke zanimljivijim.

#EurosportSCI https://t.co/H4IZhyf3rL

— Eurosport.it (@Eurosport_IT) January 23, 2016