Zimske OI
9

Sjeverna Koreja odbila ponudu Južne Koreje za zajedničku organizaciju i olimpijski tim

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjeverna Koreja je odbila ponudu Južne Koreje za kreranje zajedničkog tima koji bi nastupio na Zimskim olimpijskim igrama 2018. godine.

Južnokorejski novi predsjednik Moon Jae-in je podržao prijedlog za saradnju nakon što ga je predložio ministar sporta Do Jong-hwan. Međutim, član sjevernokorejskog Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC) Chang Un je odbacio prijedlog te rekao da nije vrijeme za pregovore o takvom dogovoru.

Zimske olimpijske igre će biti održane u Pyeongchangu u Južnoj Koreji od 9. do 25. februara naredne godine.

Dvije zemlje su ranije imale zajedničke timove, a to se dogodilo 1991. godine na Svjetskom prvenstvu u stonom tenisu.

Ipak, Chang nije bio za novu saradnju.

"Bila su nam potrebna 22 sastanka kako bismo napravili taj tim, sve je trajalo pet mjeseci. To je realnost s kojom se suočavamo", izjavio je on.

Južnokorejski misnistar sporta je predložio kreiranje zajedničkog hokejaškog tima, a bioj e spreman dozvoliti i da se neka takmičenja održe na teritoriji Sjeverne Koreje.

Predsjednik Moon je podržao ideju te je je ponudio mogućnost kreiranja još šireg zajedničkog olimpijskog tima.

Međutim, Chang je kazao da OI ne treba koristiti u političke svrhe.

"Kao ekspert za OI mogu reći da je malo kasno govoriti o zajedničkom timu i zajedničkom domaćinstvu. Lako je govoriti o zajedničkoj organizaciji, ali je teško rješavati političke probleme za takve stvari. Ista stvar je i sa formiranjem hokejaškog tima", rekao je on.

Međutim, Južna Koreja je i dalje otvorena za saradnju.

Dvije strane su i dalje tehnički u ratu, jer su borbe u Korejskom ratu okončane 1953. godine nisu okončane mirovnim sporazumom. Tenzije su povećane nakon što je Pyongyang izveo nekoliko testova svojih projektila.