Zvanična potvrda
31

Sjeverna Koreja će poslati tim na Olimpijske igre u Južnoj Koreji

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Sjeverna Koreja je saopćila da će poslati svoju delegaciju na Zimske olimpijske igre koje se u februaru održavaju u Južnoj Koreji, javlja BBC.

Ova informacija je objavljena u vrijeme kada su se dvije zemlje prvi put sastale na najvišem nivou nakon više od dvije godine, kako bi obavile razgovore. Sjevernokorejska delegacija će uključivati sportiste, zvaničnike i navijački tim.

Južna Koreja je predložila održavanje porodičnih okupljanja tokom Olimpijskih igara za ljude koje je razdvojio Korejski rat.

Radi se o veoma emotivnim trenucima za obje zemlje, a Južna Koreja je konstantno pokušavala organizovati više porodičnih okupljanja. Oni će biti upriličeni sredinom OI u Pyeongchangu.

Seoul je predložio da sportisti Sjeverne i Južne Koreje marširaju zajedno na ceremoniji otvaranja OI, ali nije poznato da li je Sjeverna Koreja poslala odgovor na tu ponudu.

Posljednji put kada su dvije zemlje marširale zajedno pod zastavom Korejskog poluotoka zabilježen je prije 12 godina na Zimskim olimpijskim igrama 2006. godine.

Razgovori su počeli rano jutros u "mirovnom selu" Panmunjom u Demilitariziranoj zoni na granici.