sport
85

Sjedeća odbojka u Bosni i Hercegovini ne izumire uprkos smjeni generacija

Piše: N. Kustura
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sjedeća odbojka u Bosni i Hercegovini ne izumire, a prema mišljenju našeg sagovornika Ismeta Godinjaka, predsjednika OK Fantomi i člana bh. reprezentacije, ovaj sport u našoj državi ima svijetlu budućnost uprkos smjenama generacija.

Reprezentativci BiH u sjedećoj odbojci već godinama pričaju jednu od najuspješnijih i najljepših sportskih priča u našoj državi. I nakon posljednjih Ljetnih olimpijskih igara održanih prošle godine, BiH nije dočekala svoju prvu medalju, dok smo s druge strane pretplaćeni na paraolimpijske medalje.

Tri lige

Na posljednjih pet paraolimpijskih igara bh. tim u sjedećoj odbojci uvijek je igrao u finalu, a iz Rija su se vratili sa srebrom. Uspjesi su gotovo zagarantovani na evropskim i svjetskim prvenstvima, a mnogi se pitaju da li je vrijeme "zlatne" generacije prošlo, odnosno hoće li njihovim povlačenjem u zasluženu penziju prestati uspjesi u sjedećoj odbojci.

"Generalno, situacija u sjedećoj odbojci u BiH je mnogo bolja nego što javnost misli. Tačno je da su naši više nego uspješni odbojkaši u poznim godinama, ali zahvaljujući osnovanom Savezu sjedeće odbojke urađena je resocijalizacija brojnih invalida putem ovog sporta. Postignuti su ogromni rezultati. Tako sada imamo više od 30 klubova samo u Federaciji BiH, koji se takmiče u tri lige. U njima je više od 500 odbojkaša. Uspješno djelujemo u pogledu animacije mladih te imamo rast broja novih članova pa s pravom mogu reći da sjedeća odbojka neće izumrijeti", rekao je Godinjak za portal Klix.ba.

U Odbojkaškom klubu Fantomi, na čijem je čelu naš sagovornik, ponosni su na činjenicu da veliki broj ljudi dolazi na njihove treninge, u šta smo se i sami uvjerili.

"Na treninge dolazi i više od 20 odbojkaša. Vjerovali ili ne, dolaze i zdravi momci koji žele da se bave ovim sportom. Ozbiljnije se radi i u drugim klubovima. Jedno vrijeme uspješni su bili samo Fantomi i SPID. Sada imamo i Lukavac koji se kvalitetom približio ovom sarajevskom dvojcu. Očigledno da godine rada donose kvalitet", istakao je Godinjak koji je pojasnio da se u bh. ligi primjenjuju pravila da u polju u jednom trenutku od šest igrača najmanje trojica moraju imati trajnu invalidnost, jedan može imati lakšu povredu, dok mogu igrati i dva potpuno zdrava odbojkaša.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

U reprezentativnim utakmicama vrijede drugačija pravila. Naime, na ovom nivou svi igrači moraju biti invalidi, a od toga u polju u jednom trenutku može biti samo jedan odbojkaš s lakšom povredom.

Godinjak ističe da se i u reprezentaciji BiH vrši kontinuirano podmlađivanje.

"Pokušavamo u svakom ciklusu podmladiti ekipu. Tako se dešava da jedan ili dva starija odbojkaša u jednom ciklusu napuste reprezentaciju da ne bi imali velikih rezultatskih problema. Trenutno imamo pet-šest igrača koji narednih nekoliko godina mogu igrati na vrhunskom nivou", optimista je Godinjak.

Bolja situacija

Reprezentaciju BiH u sjedećoj odbojci u novembru očekuje Evropsko prvenstvo koje će se održati u Hrvatskoj.

"Ambicija nam je osvajanje prvog mjesta. Dobru uvertiru imat ćemo i u maju na Kupu nacija koji se također održava u Hrvatskoj. Moram istaći da je u posljednjih nekoliko godina situacija vezana za odlazak na takmičenja znatno bolja. Nemamo više velikih problema, najviše zahvaljujući sponzorima i državnim institucijama", kaže za kraj razgovora Godinjak.

Sjedeća odbojka je najtrofejniji sport u BiH s jedinom reprezentacijom koja je u isto vrijeme bila evropski prvak, svjetski šampion i paraolimpijski prvak. Prošlost je to na koju smo svi ponosni, a nadamo se da će odgovorni imati sluha kako bi i u budućnosti odbojkaši nesmetano mogli raditi ono što neprikosnoveno rade godinama. Pobjedama i medaljama raduju Bosnu i Hercegovinu.