Očekuje se učešće 45 šahista
0

Šahovski klub Mostar organizira Novogodišnji šahovski turnir

FENA
Šahovski klub "Mostar" sukladno tradiciji održavanja šahovskih turnira posvećenih državnim i vjerskim praznicima organizirat će Novogodišnji turnir u srijedu 2. januara sa početkom u 10 sati.

Igrat će se u prostorijama kluba po Bergerovom sistemu uz tempo 5 minuta po igraču po pravila FIDE za ubrzani šah. Cjelokupni novčani iznos od upisnina (5 KM po igraču) bit će raspoređen u nagradni fond. Pravo učestvovanja imaju svi igrači i igračice koji se prijave do početka turnira. Očekuje se učešće najboljih mostarskih igrača, a prošlogodišnji pobjednik IM Atif Dumpor će imati težak zadatak da odbrani titulu najboljeg brzopoteznog igrača.

Također će u klupskim prostorijama ŠK "Mostar" povodom pravoslavnog božića u subotu 5. januara s početkomu 11 sati biti upriličen "Božićni turnir" u šahu. Pravo učešća imaju svi igrači i igračice koji se prijave do pola sata prije početka turnira, a igrat će se po pravilima FIDE za ubrzani šah, po švicarskom sistemu od 9. kola uz tempo 10 minuta po igraču.

Organizator je uz pomoć sponzora: BH Telecom-a, Unije studenata Univerziteta "Džemal Bijedić" i srpskog prosvjetnog kulturnog društva "Prosvjeta" osigurao 7 novčanih nagrada i to: 100; 70; 50; 40; 20 KM, i dvije, specijalne nagrade po 20 KM za najboljeg omladinca do 20. godina i najboljeg veterana preko 60 godina.

Očekuje se učešće oko 45 šahista , a prošlogodišnji pobjednik IM Atif Dumpor, te Alija Začinović, IM Vitomir Arapović, Almir Mataradžić i Esmin Gosto će imati težak zadatak da ponove dobar plasman. Oba turnira sudit će: SA Omer Faladžić, Almir Klepo i Alen Omerčić, priopćeno je iz ŠK "Mostar.