sport
0

Safet Alibašić i Munevera Bajrica najbolji sportisti invalidi KS

FENA
Reprezentativac BiH u sjedećoj odbojci Safet Alibašić i kuglašica Munevera Bajrica proglašeni su najboljim sportistima invalidima Kantona Sarajevo u 2013. godini.

Safet Alibašić je prošle godine s reprezentacijom BiH u poljskom Elblagu osvojio osmu uzastopnu titulu prvaka Evrope i proglašen najboljim smečerom turnira. U domaćem prvenstvu Alibašić s ekipom SPID-a je osvojio 13. naslov prvaka BIH.

U ženskoj konkurenciji najbolja je bila članica reprezentacije u kuglanju Munevera Bajrica, iz Sportskog društva slabovidih i slijepih Kantona Sarajevo, koja je u 2013. osvojila naslov državne prvakinje.

Na tradicionalnoj 15. manifestaciji izbora, koju je organizirao Savez udruženja za sport i rekreaciju invalida Kantona Sarajevo, održanoj večeras u Multimedijalnoj sali Općine Novi Grad, priznanja najboljim su uručili načelnik ove Općine Semir Efendić, predsjednik Saveza sjedeće odbojke BiH Miralem Zubović.

Najuspješniji trener u protekloj godini je selektor repezentacije BiH u sjedećoj odbojci Mirza Hrustemović, dok je priznanje za najboljeg sportskog radnika dobio Zajko Hadžić.

Najuspješniji kolektiv u muškoj konkurenciji je Klub sjedeće odbojke SPID, a kod žena reprezentacija Kantona Sarajevo u pikadu.

Specijalna priznanja za izuzetan doprinos u razvoju i unaprjeđenju sporta za invalide dobili su Semir Efendić, Dževad Bećirević i Mirjana Močević.

Kako je istaknuto na manifestaciji, u protekloj godini velike uspjehe na domaćim i međunarodnim takmičenjima još su ostvarili sportisti invalidi Sarajevskog kantona u strijelaštvu, sportskom ribolovu, stonom tenisu, košarci u kolicima, plivanju, šahu i drugim sportovima.

Pokrovitelji manifestacije bili su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općina Novi Grad.