sport
0

Jasmina Merdić i Hamza Alić najbolji sportisti ZDK u 2013. godini

Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici u petak navečer održana je svečanost dodjele priznanja za najbolje sportiste i sportske radnike te kolektive Zeničko-dobojskog kantona u 2013. godini.

Plava sala BNP-a bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a dodjeli je prisustvovao i selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić koji je izabran za sportskog uzora u 2013. godini.

Manifestacija je otvorena dodjeljivanjem plaketa za najuspješnije u sportu za osobe sa invaliditetom. Za najboljeg sportskog radnika izabran je Elmedin Jusić, dok je za trenera izabran Zikret Mahmutović. Za najuspješniji klub izabran je Invalidski odbojkaški klub "Zavidovići".

Najuspješnija sportašica u 2013. godini u kategoriji osoba sa invaliditetom bila je Sanela Redžić-Čaplja, a najuspješniji sportaš Nizam Čančar.

Nakon prve kategorije dodijeljeno je i priznanje za najuspješnijeg sportskog novinara za koga je izabran novinar i voditelj Radio-televizije Zenica Mirsad Pripoljac.

Selektor reprezentacije BiH Safet Sušić izabran je za sportskog uzora Zeničko-dobojskog kantona u 2013. godini te je nagrađen plaketom i replikom velikog pečata bosanskog kralja. Sušić je istakao da je posebno počašćen priznanjem te je dodao da mu dolazak u Zenicu predstavlja veliko zadovoljstvo zbog historije koju je naša reprezentacija ispisala na stadionu Bilino Polje.

Priznanje "Životno djelo u sportu" dodijeljeno je Safetu Talamu, sportisti koji je dao doprinos u očuvanju tradicije biciklističkog sporta, a za očuvanje boksa u ZDK nagrađen je Hajrudin Skender. Uime Društva "Ribolovci" priznanje je dobio Mustafa Dedić.

Za sportske nade Zeničko-dobojskog kantona izabrani su: Nermin Imamović, Azra Muratović, Amar Hasić, Elvedina Muzaferija, Ena Muhamedović, Stjepan Keškić i Vladan Lončar.

Najuspješniji kolektiv u juniorskoj kategoriji u 2013. godini bio je Atletski klub "Zenica". Priznanja za najuspješnije juniroke dobile su Danijela Čavara, Sumeja Fejzić te Kanita Bilić, dok su za najuspješnije juniore izabrani Amel Zukić, Hasan Huseinbašić i Mesud Pezer.

Najuspješniji treneri u 2013. godini bili su Redžep Građan (Karate klub Visoko), Elvedin Dubravaca (Centar borilačkih sportova Tešanj), te Mehmed Skender (Atletski klub "Zenica"). Za sportske radnike 2013. godine izabrani su Pane Škrbić, Ante Jurišić te Mevludin Delibašić.

U prošloj godini najuspješniji seniorski sportski klub bio je ŽRK "Krivaja" Zavidović, RK Čelik i Atletski klub "Zenica", a najveći sportski događaj bio je utakmica Bosne i Hercegovine i selekcije Grčke na Bilinom Polju.

Za najbolje seniore i seniorke izabrani su: Amel Tuka, Amir Alić, Igor Laikert, Jasmina Merdić, Džejlana Kovačević, Dejan Mileusnić, Hamza Alić, Elisabeth Zovko, Aida Kalušić i Aldin Muflizović.

Kao kruna večeri predstavljeni su i najuspješniji sportisti ZDK u 2013. godini. Za najbolju sportašicu izabrana je Jasmina Merdić, članica Centra borilačkih sportova "Tešanj", dok je za najboljeg sportistu izabran bh. reprezentativac bacač kugle Hamza Alić.

"Želim da se zahvalim svima koji su mi pomogli u mome uspjehu, a to su moja porodica, prijatelji, te posebne riječi hvale idu Općini Zenica koja mi je omogućila da treniram i vježbam. Nastavit ću i dalje da treniram i cilj mi je da se pojavim na Olimpijskim igrama u Brazilu 2016. godine", kazao je Alić nakon dodjele priznanja.

U okviru ove večeri dodijeljena su priznanja i za prijatelje sporta, a po završetku ceremonije uslijedilo je druženje zvanica u foajeu BNP-a u Zenici.