sport
36

Alibašić i Redžić najbolji sportisti invalidi BiH u 2013. godini

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Reprezentativac BiH u sjedećoj odbojci Safet Alibašić i atletičarka Sanela Redžić proglašeni su najboljim sportistima invalidima BiH u 2013. godini.

Alibašiću i Redžić uručena su priznanja za sportske uspjehe postignute u godini na izmaku, u tradicionalnoj manifestaciji ''Izbor najboljih bh. sportista invalida'', koja je danas održana u sarajevskom Domu Oružanih snaga BiH.

Višestruki evropski i svjetski prvak Alibašić ove godine je s reprezentacijom BiH osvojio osmu uzastopnu titulu prvaka Evrope na takmičenju u poljskom Elblagu.

Alibašić je najavio nove uspjehe u reprezentativnom dresu i u narednoj godini, te preuzeo nagradu za najbolju sportsku ekipu, koju je zahvaljujući pomenutom uspjehu osvojila bh. selekcija u sjedećoj odbojci.

Državna rekorderka u bacanju kugle Sanela Redžić, uz mnoge druge uspjehe, osvojila je bronzanu medalju na svjetskom paraolimpijskom prvenstvu ovog ljeta u francuskom Lyonu.

  • Nadam se da ću i naredne godine biti uspješna. Zahvalila bi svima koji su mi pomogli da ostvarim sportske uspjehe - kazala je Redžić po uručenju priznanja.

Kako je istaknuto na manifestaciji, u protekloj godini velike uspjehe na međunarodnim takmičenjima ostvarili su i bh. reprezentativci u strijelaštvu, sportskom ribolovu, stonom tenisu, kuglanju, košarci u kolicima, plivanju, šahu i mnogim drugim sportovima.

Najbolje je odabrao stručni žiri koji je formirao Upravni odbor Saveza invalida Federacije BiH, a koji je pobjednike proglasio na osnovu kriterija i postignutih rezultata.

Najuspješni trener u protekloj godini je selektor repezentacije BiH u sjedećoj odbojci Mirza Hrustemović.

Streljačka ekipa Unsko - sanskog kantona proglašena je najboljom ženskom ekipom, dok je to priznanje u muškoj konkurenciji odnijela reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci.

Najperspektivniji mladi sportisti u BiH su Ilma Kazazić u ženskoj i Suljo Karanović u muškoj konkurenciji.

Nagrade za najbolje sportske radnike u invalidskom sportu dobili su Mirsad Hasić i Sead Duranović.

Dobitnici priznanja za izuzetan doprinos u razvoju i unaprjeđenju sporta u FBiH su Mirsad Alijagić, Ibrahim Manjušak, Vehbija Tokić, Senad Turković i Ženski klub Bosansko - podrinjskog kantona u pikadu.

Posebna priznanja dobili su premijer FBiH Nermin Nikšić i ministar kulture i sporta u Vladi FBiH Salmir Kaplan.