sport
743

Rušenje granica izdržljivosti: Ironmani iz BiH spremni da za dan pređu po 226 km

Klix.ba
Austrijski grad Klagenfurt u nedjelju, 26. juna ugostit će najjače ljude svijeta, učesnike takmičenja Ironman. Među njima su ove godine petorica predstavnika Bosne i Hercegovine.

Tomislav Cvitanušić, Dario Ružić, Emir Baralić, Erol Mujanović i Nermin Palić nosit će zastavu BiH na najtežem jednodnevnom takmičenju na svijetu. Radi se o Ironman distanci triatlona i svako od njih će po vrućini i u jednom danu morati preći 226 kilometara za manje od 17 sati, odnosno kao tim preći će 1.130 km.

Ironman je serija utrka koje organizira World Triathlon Corporation, a potrebno je bez odmora plivati 3,8 km, voziti bicikl 180 km, te na kraju trčati maraton odnosno 42,2 km. Utrka počinje u 7 sati, plivanje se mora završiti za dva sata i 20 minuta, vožnja biciklom mora biti završena do 17:30, a cijela utrka do ponoći. Stoga Ironman triatlon predstavlja najnaporniju jednodnevnu utrku na svijetu u kojoj je potrebno preći ukupno 226 km u tri različite discipline.

Hiljade pređenih kilometara na treninzima

Za Nermina ova utrka predstavlja poseban izazov, kako u fizičkom, tako i u psihičkom smislu. Nakon višemjesečnih priprema koje su obuhvatile treninge u teretani, višesatne treninge plivanja i trčanja, kao i hiljade kilometara pređenih na biciklu jedva čeka da bude na startu. Sličnu strukturu treninga su imali i ostali takmičari iz BiH.

Tomislav je izjavio da se nada da će ovaj put vremenski uslovi za trku u Klagenfurtu biti bolji nego 2012. godine kada je, kao jedini predstavnik BiH, morao prevazići i dodatni klimatski izazov jer je temperatura od 37 stepeni dovela do brojnih odustajanja.

Dario i Erol su već imali zadnji test na jednom kraćem triatlonu u Podgorici, dok se njihov kolega Emir upravo vratio iz Afrike gdje je proveo nekoliko mjeseci trenirajući veoma kvalitetno i posvećeno. Sva trojica su također uložila značajan broj sati u treninge i u pripreme i sretni su što imaju priliku promovisati aktivan i zdrav život u BiH i inspirisati druge.

Sitnica može presuditi

"Glavni cilj ovakvih takmičenja je prije svega preći ciljnu liniju i vratiti se živ sa trke. Zatim, ako se trka zaista dobro odvija i sve ide po planu, onda svaki takmičar obično ima i ciljano vrijeme za koje planira završiti Ironman. ali je u triatlonu zaista veliki broj sitnica tokom svake od tri discipline koje mogu dovesti do problema i do odustajanja. Od klimatskih uslova, preko tehničkih sitnica vezanih za pucanje gume ili lanca na biciklu, pa do nedovoljnog unosa tekućine i hrane tokom trke... Samo jedna greška je dovoljna da nastanu poteškoće", kažu bh. predstavnici, ali ističu i da će biti veoma rasterećeni kada se Ironman takmičenje završi jer su šestomjesečni treninzi krajnje naporni - radi se o 12 do 15 sati treninga sedmično, nerijetko i 20 sati. To je jako teško uklopiti u sedmicu koja je već puna poslovnih i privatnih obaveza za svakog od njih, priznali su.

Takmičenje Ironman Austria svake godine privuče oko 3.000 sportista iz 60 zemalja koji se takmiče na jezeru Wörthersee sa prosječnom temperaturom od 22 stepena, a nakon plivanja slijedi vožnja biciklom kroz živopisne predjele u atmosferi sličnoj onoj na Tour de Franceu. Ruta utrke ide duž jezera i kroz grad.

Naša zemlja će ove godine prvi put imati i svoje predstavnice na Ironman utrkama. Selma Miličić i Neira Odobašić iz udruženja "Marathon" Sarajevo će za dva mjeseca učestvovati na poluIronman utrci u Austriji, te će tako postati prve dame koje će završiti ovu prestižnu utrku takmičeći se pod zastavom BiH.