sport
524

Prve bh. predstavnice na polu-Ironmanu: Odobašić i Kukić uspješno okončale svoje dionice

Klix.ba
Foto: NGO Marathon Sarajevo Facebook
Foto: NGO Marathon Sarajevo Facebook
Bh. predstavnice na polu-Ironman distanci Neira Odobašić i Selma Kukić okončale su svoje nastupe na takmičenju koje održalo u turističkom gradiću Zell am See smještenom u pokrajini Salzburg.

Neira i Selma žive i rade u Sarajevu gdje su i trenirale cijeli pripremni period za ovo iznimno teško takmičenje. One su prve predstavnice Bosne i Hercegovine na jednom ovakvom takmičenju koje zahtijeva izuzetne fizičke predispozicije.

Takmičenje se sastoji iz tri discipline: plivanje, vožnja biciklom i trčanje. Ukupna distanca koju prolaze takmičari i takmičarke u polu-Ironman distanci je 113 kilometara.

Prva disciplina na rasporedu je plivanje u dužini od 1,9 kilometara. Zatim slijedi vožnja biciklom na distanci od 91 kilometara i na kraju se takmičenje zaokružuje trčanjem distance od 21,1 kilometara.

Neira je svoju distancu završila za 6 sati i 11 sekundi, dok je Selmi trebalo sedam sati i 38 minuta.

Na takmičenju su ukupno nastupile 2023 takmičarke.

Pripreme za ovo takmičenje iziskuju i preko 10 sati treninga sedmično te zahtijevaju ogromnu posvećenost. Uz to, veoma je važno obratiti pažnju na ishranu.

Rezultat Neire i Selme još više dobija na značaju kada se uzme u obzir da se radi o rekreativnim triatlonkama koje pored treninga u svakodnevnici imaju i mnogo drugih obaveza, gdje spada i posao.

Obje bh. predstavnice su angažovane i u školi trčanja "Klix" gdje vrijedno pomažu polaznicima škole da se pripreme za njihov prvi polumaraton