Sukob se nastavlja
5

Udruženje premijerligaša: Rukometni savez BiH ne zna prijaviti igrače za utakmicu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Rukometni savez BiH i Udruženje rukometnih premijerligaša nastavljaju s javnim prepucavanjima nakon subotnje sjednice Upravnog odbora Rukometnog saveza.

Podsjećamo, predstavnici klubova su tražili da njihovo Udruženje bude organizator rukometne Premijer lige do kraja tekuće sezone, a također su tražili da svi članovi Upravnog odbora podnesu ostavke kao i da se sazove vanredna skupština.

Nakon žestoke rasprave, predstavnici klubova napustili su sjednicu, a nakon jučerašnjeg saopćenja iz Rukometnog saveza, stigao je novi odgovor predstavnika rukometnih klubova koji prenosimo u cjelosti.

"Iako nam nije bio cilj da ulazimo u prepucavanja saopćenjima sa čelnicima Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine, očito da oni vole miješati kruške i jabuke, pa tako i kršiti propise, što su u svom odgovoru pripisali nama. Moramo upoznati čelnike RSBiH da mi iz klubova vrlo dobro poznajemo propise, a klubovi su rijetko u situaciji da prekrše propise, jer im slijedi sankcija. Oni donose odluke mimo propisa i Statuta od samog početka.

Prvo, želimo da napomemo da smo uredno obavijestili čelnike RSBiH o svom dolasku na sastanak i da kad već pominju da smo Udruženje u osnivanju, bilo bi dobro da se sjete da oni imaju novi savez i da su i oni u osnivanju.

Želimo čelnike saveza ispraviti u jednoj stvari da je jedina svijetla tačka reprezentacija. Ne, gospodo jedina svijetla tačka su igrači i stručni štab, a sve oko reprezentacije nam nanosi štetu svakodnevno. Najbolji primjer je posljednja utakmica organizovana u Tuzli, gdje ne znate propise kako se prijavljuju igrači za utakmice. Očekivali smo i da će se čelnici RSBiH oglasiti javno o prodaji viška karata u Tuzli, no oni su očito nastavili da vode neke politike za koje smo mislili da su davno gotove.

Nismo mi neinteligentni da ne znamo da ligu organizuje Savez, ali vođenje lige u skladu sa Statutom može se povjeriti klubovima i komesaru. Ne vidimo tu ništa što nije statutarno. Hoćemo da platimo nadoknadu komesaru što radi svoj posao, a ne da volontira. Ne "žuljaju" nas pare u džepovima, kako tvrde čelnici RSBiH, nego želimo da taj novac usmjerimo nekome ko zna da radi svoj posao i ko će cijeniti to što radi, a ne da sebi dozvoli da padne pod utjecaj prijateljskih veza ili raznoraznih ubjeđivanja.

Želimo istaći da nismo mi komentarisali ID broj, nego potpredsjednik Saveza i gospodin Zdravko Miličević je rekao da je siguran da se ID broj neće dobiti, nismo mi to tek tako izmislili. Generalni sekretar je u svom izvještaju napisao da je zbog nedobijanja ID broja upitno odigravanje lige i da to nije pisalo u njihovim materijalima mi to ne bismo potencirali.

Molimo čelnike RSBiH da ne spominju kontiunitet rada saveza sa IHF-om i EHF-om i da ne otvaraju tu temu u ovom momentu, jer istina ne odgovara njima i ne ide im naruku. Mi nećemo biti ti koji će na istini insitirati danas, ali hoćemo sutra, a znaju i oni iz kojeg razloga. Oni koji pominju da de jure nije postojao savez i oni koji pominju da su svijetla tačka posljednjih nekoliko godina, želimo ih upitati jesu li ti dugodišnji i "zaslužni" radnici učestvovali u pravljenju duga krovne kuće bh. rukometa!? Čelnici RSBiH za ovih osam mjeseci nisu napravili dug, ali skrivaju one koji jesu - de jure i de facto.

Ako neko kaže da je svijetla tačka bh. rukometa, a ne priznaje savez prije 10. juna 2017, to im je boomerang, koji ih može skupo koštati. Pametnije bi im bilo da sarađuju s nama, a ne da nam odgovaraju na saopštenja, koja smo pisali pomirljivom tonu", stoji u saopćenju Udruženja rukometnih premijerligaša.