Rukomet
579

Trijumfom otvorene kvalifikacije: Bh. rukometaši nokautirali Slovačku

Piše: Edin Isanović
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom protiv Slovačke u tuzlanskom Mejdanu otvorila je kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje će se 2017. godine održati u Francuskoj. Rezultat je na kraju bio 29:25.

Nošeni velikom podrškom s tribina izabranici Dragana Markovića motivisano su ušli u utakmicu. Ipak, gosti preko Stanovskog prvi dolaze u vodstvo. U narednom napadu poravnao je Prce. Isti igrač donio je bh. tim prednost, ali su uzvratili gosti i izjednačili na 2:2. Burić je ponovo doveo domaće u vodstvo. Ipak, Slovaci se uspješno vraćaju.

Neriješenim ishodom okončan prvi dio

Igrao se 11. minut kada je Prce pogodio za 6:4. U tom periodu igre domaći su imali prednost jednog ili dva pogotka.

Semafor je u 17. minuti pokazivao 8:7, a u trenucima kada su Slovaci postigli sedmi pogodak Markovićevi izabranici su igrali sa dva igrača manje u polju (isključeni na dvije minute). No, kada bi Slovaci izjednačili stvari bi u svoje ruke preuzeo Nikola Prce. Tako je u 18. minuti pogodio za 9:8.

Dejan Malinović je ušao u igru u 19. minuti. U prvom kontaktu sa loptom matirao je slovačkog golmana za 10:8. Raspoloženi Antl je sa dva vezana pogotka poravnao na 10:10 u 21. minuti. Ipak, Ivan Karačić vraća prednost za BiH, dok je Zulfić nekoliko sekundi poslije vratio na plus dva -12:10.

U 26. minuti Slovaci koriste igrača više i poravnavaju na 12:12. Samo minut poslije gosti vode, prvi put nakon prednosti od 1:0. Međutim, Prce sa šestim pogotkom donosi poravnanje. Prvo poluvrijeme okončano je rezultatom 14:14. Bh. tim pokazao je ranjivost u odbrani.

Pet hiljada gledatelja bodrilo bh. tim do pobjede

Drugi dio sa dva pogotka otvara Malinović. Pet hiljada gledatelja u tuzlanskom Mejdanu izvanredno je bodrilo bh. reprezentaciju. Kao i u prvom poluvremenu Slovaci se vraćaju, postižu dva pogotka za novo poravnanje. Igrao se 37. minut kada je Zulfić zatresao mrežu za 17:16. Urban je poravnao, ali je Zulfić opet matirao golmana gostiju. U 41. minuti semafor je pokazivao 18:18, a u 45. rezultat je bio 20:20.

Igrao se 48. minut kada rasploženi Tarabochia postiže treći uzastopni pogodak za vodstvo bh. reprezentacije 22:21. Potom je Malinović povećao na plus dva. U 52. minuti slovački reprezentativac Dudaš je isključen na dva minuta. Nikola Prce odmah koristi brojčanu prednost i pogađa za 24:22.

Dejan Malinović postiže svoj peti pogodak u 54. minuti. Bh. tim je po prvi put imao tri gola prednosti, bilo je 25:22. Prce je u narednom napadu povećao na četiri gola prednosti. Izabranici Dragana Markovića su u tim trenucima igrali sjajno u odbrani i napravili su seriju 7:1.

U 58. minuti bilo je 28:23. Nokautirani Slovaci nisu se uspjeli vratiti. Na kraju je bilo 29:25. Pobjeda na otvaranju kvalifikacija koji je ostvaren teže od očekivanog. Najefikasniji u bh. timu bio je Nikola Prce sa devet pogodaka, Dejan Malinović je dodao šest. Naredni meč bh. reprezentacija igra u nedjelju u Litvaniji.