Rukomet
44

Bh. rukometaši u dramatičnoj završnici remizirali u Kaunasu

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bh. rukometaši remizirali su u drugoj utakmici kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kaunasu protiv domaće Litvanije. Na kraju je bilo 27:27.

Bh. rukometaši imali su puno motiva da se revanširaju za posljednji poraz u maju ove godine. Tada je Litvanija slavila sa 19:15, a kasnije se ispostavilo da je BiH upravo taj poraz koštao plasmana na EURO 2016 koji će se održati u Poljskoj.

Bh. reprezentacija imala prednost nakon poluvremena

Naš dražavni tim poveo je golom koji je postigao Nikola Prce. Potom su domaći izjednačili, ali je ubrzo pogodio Malinović. Igralo se 10. minuta kada je Karačić zatresao mrežu za 2:5. Ipak, Litvanici postižu tri pogotka za poravnanje 5:5.

Potom je Karačić poentirao za 5:6, a Babarskas je izjednačio. U narednom napadu Prce sa sedam metara donosi vodstvo bh. timu. Uzvraća Babarskas koji ponovo matira Burića za 7:7.

U 19. minuti Marko Panić poentira za novo vodstvo gostiju, ali Litvanci odmah pogađaju za 8:8. U tim trenucima igralo se gol za gol. Kada je u 21. minuti Panić doveo reprezentaciju BiH u vodstvo 10:8 selektor Litvanije je tražio time-out. To je urodlilo plodom, a odmah nakon pauze domaći smanjuju na jedan razlike.

Igralo se 25. minuti kada je semafor pokazivao 9:12. Dva vezana gola postigao je Zulfić. No, Litvanci smanjuju. U 27. minuti dosuđen je prvi sedmerac za domaće, ali ga nisu iskoristili. Uspješno je intervenisao Blažević. Vodstvom bh. reprezentacije 14:12 okončano je prvo poluvrijeme. Izabranici Dragana Markovića konstantno su vodili u prvom dijelu. Golman Burić je bio na visini zadatka.

Neizvjesnih posljednjih deset minuta

Drugo poluvrijeme otvoreno je golom Ovčine za 12:15. Bh. tim je prvi put imao plus četiri u 32. minuti, bilo je 12:16. Domaći su igrali presing i uspjeli su smanjiti na dva gola razlike, ali je Malinović iz teške pozicije vratio na plus tri, bilo je 14:17.

Bh. tim je vodio 18:15, ali su domaći postigli pogodak i smanjili na dva razlike. Imali su priliku da nakon isključenja Terzića istope na jedan razlike, ali je Burić sjajno odbranio.

Ovčina majstorski postiže devetnaesti pogodak za bh. selekciju u 42. minuti. Stazdas je u narednom napadu matirao Burića za 17:19. Tarabochija vraća vodstvo na tri gola razlike. Gosti su u tim trenucima u potpunosti kontrolisali utakmicu. Neugodni Cibulskis pogađa za 18:20.

U 47. minuti Litvanija uspjeva u nastojanjima da stignu na minus jedan, bilo je 21:22. Pogodio je Pleta. S druge strane, Prce nije uspijevao da zatrese mrežu sa devet metara. Isti igrač je poravanao rezultat dvije minute poslije. Savladao je Burića mu je prethodno odbranio sedmerac, Pleta je iz drugog pokušaja pogodio za 22:22. Uzvratio je kapiten Prce za minimalno vodstvo gostiju.

Golman domaćih Rasimas branio je udarce Markovićevih izabranika u posljednjoj trećini drugog dijela. Sve je sugeriralo da će biti neizvjesna završnica. Igrao se 53. minut kada je Litvanija povela 24:23, po prvi put na utakmici. Tarabochija je izjednačio.

Ipak, domaći su bili u sjajnoj seriji i poveli su 26:24. Nikola Prce sa dva gola nakon time-outa poravnava rezultat.

Litvanici su u 58. minuti ostali sa igračem manje. To je iskoristio Panić koji pogađa za vodstvo 27:26.Ipak, Petraikis je poravnao na 27:27. Naš državni tim imao je napad, ali Panić nije pogodio.