Rukomet
21

SP u rukometu: Francuska bolja od Španije u "finalu prije finala"

Piše: A. D.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Drugi finalist Svjetskog prvenstva u rukometu je selekcija Francuske koja je večeras u sjajnoj rukometnoj predstavi porazila reprezentaciju Španije rezultatom 26:22. Francuska će u nedjelju u finalnom susretu igrati protiv domaćina Katara, dok je Španiji za utjehu ostao meč za treće mjesto protiv reprezentacije Poljske.

U početku se igralo gol za gol, pa je rezultat nakon pet minuta glasio 3:3. U narednih sedam minuta Francuska je zaigrala mnogo bolje, pa su izabranici Claudea Oneste već u 12. minuti imali prednost od tri pogotka, 9:6.

Golom Guigoua Francuska je uskoro došla i do plus pet (12:7), nakon čega su španski reprezentativci zaigrali za nijansu bolje i došli do smanjenja rezultata. Brojčanu nadmoć Španci su iskoristili i preko Rocasa došli do minus dva, 13:11.

Pogotkom sa krila Porte je Francuskoj vratio plus tri (15:12), da bi u finišu prvog poluvremena četiri pogotka prednosti nakon kontra napada vratio Sorhaindo. Prvi dio meča okončan je rezultatom 18:14.

Prvi pogodak u nastavku viđen je tek nakon četiri minute igre, a za 15:18 strijelac je bio Ugalde. Isti igrač pogodio je i minut kasnije za minus dva. Uzvratio je Joli koji je Francuskoj vratio tri gola prednosti.

Canellas je u 37. minuti postigao gol za minus jedan (18:19), što je naljutilo Francuze koji su za dva vezana pogotka Sorahinda i Narcissea vratili plus tri.

Za to vrijeme na golu Francuske briljirao je nevjerovatni Omeyer, za kojim na suprotnoj strani nije mnogo zaostajao ni španski golman Perez. Joli je u 53. minuti iz sedmerca Francuskoj donio vodstvo od tri pogotka prednosti, 24:21.

U 59. minuti Porte je bio strijelac ključnog pogotka za trijumf Francuske. Na kraju je završilo rezultatom 26:22 za Francusku.

Polufinale SP u Kataru:

Francuska – Španija 26:22