Svjetsko prvenstvo u Španiji
15

FOTO / Rukometaši Danske u finalu, Hrvatska "pala" sa 6 golova razlike

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Rukometni reprezentativci Danske pobjedom nad selekcijom Hrvatske rezultatom 30:24 plasirali su se u finale Svjetskog prvenstva koje se igra u Španiji. U finalu ih očekuju Španci koji su prethodno savladali Slovence sa 26:22.

Danska je sjajno otvorila susret u dvorani Sant Jordi u Barceloni i stvorila prednost koja je u 10. minuti iznosila i pet golova razlike. Hrvatska je uspijevala smanjiti na tri gola razlike, ali su Danci ponovo dizali prednost na četiri, pa i pet golova prednosti. Ipak, do kraja prvog poluvremena su Kauboji uspjeli održati priključak te se na odmor otišlo pri rezultatu 14:11 za Dance.

U nastavku Hrvati nisu imali rješenje za čvrstu odbranu tima Ulrika Wilbeka. Danci su koristili rupe u odbrani protivnika i sticali po četiri gola prednosti.. Dvanaest minuta prije kraja Danska je imala četiri gola prednosti. Uskoro su prednost povećali na +6, a upravo tom razlikom susret je i završen. Bio je to prvi poraz Hrvata na ovom takmičenju. Impresivni Danci imaju maksimalnih osam pobjeda na ovom SP-u.

Foto: AFP
Foto: AFP
Udarac za Hrvatsku je bila i povreda Drage Vukovića u prvom poluvremenu, a i kapiten Igor Vori je odigrao samo desetak minuta.

Anders Eggert je postigao devet pogodaka za sjajne Dance, Jesper Nøddesbo je dodao pet, a Niklas Landin je skupio 16 odbrana. U hrvatskom dresu je Damir Bičanić bio najefikasniji sa sedam golova, a Domagoj Duvnjak je četiri puta pogađao mrežu.

Izabranici Slavka Goluže morat će se zadovoljiti borbom za bronzu protiv komšija Slovenaca. Ova utakmica se igra u subotu u 19 sati. U nedjelju u 17:15 sati je veliko finale.

SP rukometaša, polufinale:

Danska - Hrvatska 30-24 (14-11) Španija - Slovenija 26-22 (13-12)