U polufinalu SP sa Danskom
608

Hrvatska potopila svjetske i olimpijske prvake

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Hrvatski rukometaši igrat će u polufinalu Svjetskog prvenstva u Španiji nakon što su u četvrtfinalu u Zaragozi pobijedili starog suparnika Francusku s 30-23...

Branitelji naslova i aktuelni olimpijski pobjednici, koji su posljednjih godina toliko puta spustili rampu Hrvatskoj, u srijedu su bili nemoćni protiv jake, moćne i razigrane ekipe Slavka Goluže. Poveli su Francuzi s 2-0 i to je bilo sve što su imali. Ostali su bez šanse da postanu prva reprezentacija koja je triput zaredom osvajala svjetski naslov

Utakmica je za Hrvatsku počela na nevjerovatno loš način. Naime, nakon samo 47 sekundi igre crveni je karton dobio Drago Vuković zbog nesmotrenog i grubog prekršaja na Xavieru Barachetu. Uprkos šoku, Golužini igrači nisu potonuli. Čak štoviše, vodstvo Francuza 2-0 su ekspresno pretvorili u svoju prednost 4-2 i više nijednom nisu dozvolili olimpijskim pobjednicima da budu u plusu.

Hrvatska je nekoliko puta u prvom poluvremenu imala i četiri pogotka prednosti, ali je u samoj završnici popustila i dopustila Francuzima da na odmor odu sa samo jednim golom minusa (13-12).

Nastavak je Golužina ekipa otvorila sjajno i pogocima Kopljara i Duvnjaka otišla na 15-12. Iako su se ''tricolori'' približili na 20-19, završnica je bila u hrvatskom ritmu. Pet minuta prije kraja hrvatska je ekipa povela sa 26-21 i priči je bio kraj.

Sjajni Domagoj Duvnjak je zabio osam golova, Zlatko Horvat je dodao pet, a po tri su zabili Ivan Čupić, Damir Bičanić i Igor Vori. Mirko Alilović je skupio 13 odbrana. Cedric Sorhaindo je bio peterostruki strijelac za Francusku.

Hrvatska će se za finale u petak u Barceloni boriti protiv evropskog prvaka Danske koja je bila bolja od Mađarske s 28-26, uz deset pogodaka Hansa Lindberga.

 SP rukometaša, četvrtfinale:

Slovenija- Rusija 28-27 (14-13) Španija - Njemačka 28-24 (12-14) Hrvatska - Francuska 30-23 (13-12) Danska - Mađarska 28-26 (18-11)