Rukomet
247

RK Bosna na rubu egzistencije: Nećemo dozvoliti gašenje kluba

Piše: D. B.
Rukometni klub Bosna je već dugo u teškoj situaciji, a s agonijom se bore ljudi koji iskreno vole klub i krajnjim naporima ga održavaju u životu. Igrači i struka rade volonterski i čine sve kako bi spasili klub te se spremaju za subotnju utakmicu protiv RK Maglaj.
Foto: Dalibor Bošnjak/Klix.ba
Foto: Dalibor Bošnjak/Klix.ba

Na današnjoj konferenciji za medije novinarima su se obratili igrači Zlatan Čakal i Anur Burnazović, trener Orhan Torlaković i član radne grupe koja pokušava spasiti klub Rijad Kobilj.

"Iz sportskih pobuda sam se pridružio ljudima koji žele spriječiti gašenje kluba. Funkcionišemo na dobrovoljnoj bazi i sami se finansiramo. Situacija u klubu je teška, ali nam ne treba milostinja. Potreban nam je strateški partner, firma koja će prepoznati svoj interes i pomoći nam da opstanemo i sklonimo s ulice stotine djece koja su u RK Bosna. Pozivam sve firme koje su voljne za saradnju u obostranu korist da nam se jave", izjavio je Kobilj.

RK Bosna nikada nije bio u težoj situaciji, a sada mu prijeti i gašenje. Ipak, entuzijasti su čvrsto odlučili da to ne dopuste.

"Stanje u RK Bosna je zaista ozbiljno i dramatično. Mi smo neformalna radna grupa koja 90 dana vodi klub koji treba prepustiti novoj upravi. Međutim, proces ne ide kako je planirano, ali uspijevamo preživjeti, životariti. Situacija je teška i ne mogu vjerovati da se neće naći sponzor koji neće za minorna sredstva vezati svoje ime za Bosnu. Za opstanak je potrebno malo novca. Trenutno vlastitim sredstvima plaćamo organizaciju utakmica, plaćamo sudije i ostalo. Sportska javnost ima maćehinski stav prema RK Bosna, a troškovi su veliki. Rukometni savez je napravio dogovor sa BHT-om za prenose utakmica, a Bosna nije dobila nijedan prenos. Možda postoje tendencije da RK Bosna ne opstane. Teško je pronaći krivca, to su društveno-politička situacija, nebriga o sportu i pojedinci koji su ranije vodili klub. Mi nećemo dozvoliti da Bosna ispadne, pokucali smo na mnogo vrata, a iza nas stoji samo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo. Dugovanja su smanjena u znatnoj mjeri, a zasad se možemo boriti samo da opstanemo. Čak i ako ispadnemo u niži rang, to neće biti tragedija. Imamo naše mlade momke, ne bojim se za budućnost", dodao je Kobilj.

Ekipa se sprema za subotnju utakmicu protiv RK Maglaj, koja se igra u subotu u Skenderiji od 20:00 sati.

"Ekipa se maksimalno priprema za susret s RK Maglaj, koji je favorit. Naši momci pokazuju volju i želju na treninzima, čak i više od onog što realno mogu. Oni će učiniti sve da bodovi ostanu u Sarajevu. Ova je ekipa mlada, apelujem na sve koji mogu da nam pomognu", rekao je pomoćni trener Orhan Torlaković.

Foto: Dalibor Bosšnjak/Klix.ba
Foto: Dalibor Bosšnjak/Klix.ba

Igrač Zlatan Čakal je istakao da je RK Bosna više od sportskog kolektiva.

"Dajemo svoj maksimum, ali se mi stariji igrači ne možemo porediti s mladim koji nisu pravili pauzu. Kakva situacija vlada u klubu sada već svi znaju. Oni koji mogu znaju šta trebaju činiti kako bi pomogli klubu. Nama je Bosna više od sportskog kolektiva", kazao je Čakal.

Potom se novinarima obratio i prvotimac Anur Burnazović.

"O teškoj situaciji u klubu se zaista više nema šta reći, a što se utakmice tiče, objektivno gledajući, Maglaj je favorit, no, mi smo i ranije uz podršku navijača dolazili do pobjede i protiv većih favorita", riječi su rukometaša RK Bosna.

Utakmica RK Bosna - RK Maglaj se igra u subotu u Skenderiji od 20:00 sati, a prvotimci su pozvali navijače, posebno Horde zla, da dođu i podrže ekipu.