Rukomet
44

Gigant na koljenima: Kako će izgledati rukometna stvarnost bez RK Bosna?

Klix.ba
RK Bosna pred gašenjem
RK Bosna pred gašenjem
Gigant sa Skenderije je pred gašenjem, poručuju članovi radne grupe Rukometnog kluba Bosna Sarajevo, a njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti.

"Šest kola Rukometne Premijer lige Bosne i Hercegovine je odigrano u dosadašnjem toku prvenstva, a uprkos svim problemima, Rukometni klub Bosna Sarajevo nastavlja da se takmiči", kažu u saopćenju iz ovog kluba.

Iz RK Bosna kažu da, kada sagledaju realno situaciju oko kluba i sve probleme, koji izviru iz sata u sat, te na izostanak podrške i pomoći od značajnih privrednih subjekata, na pitanje, da li će Bosna uspješno završiti jesenji dio polusezone, ne mogu dati odgovor.

"Isključivo velikim, bespoštednim angažmanom istinskih zaljubljenika u Bosnine boje, klub uspijeva teškom mukom disati u najtežim trenucima svoje uspješne i bogate historije, ostavljen da svoju borbu za život vodi sam. Klub se svakodnevno susreće sa problemima prilikom organizacije domaćih, ali i odlaskom na gostujuće utakmice, obzirom da klub ne posjeduje dovoljna finansijska sredstva, a neizbježne, tekuće obaveze se prije svega plaćaju iz kućnih budžeta dobrih ljudi, kojima je Bosna i dalje svetinja", kaže se u saopćenju.

Uz sve probleme i kočnice, sa kojima se najtrofejniji bosanskohercegovački rukometni klub susreće, je i ispodprosječno suđenje, zahvaljujući kojem je bodovni učinak Bosne manji nego što bi trebao biti.

"Također, u proteklim danima klub je iz medija saznao da nije uvršten u šemu TV prijenosa, što dodatno potvrđuje nezavidan položaj u kojem se klub nalazi, te činjenicu da u bosanskohercegovačkom rukometu postoji težnja da grad Sarajevo ima dva rukometna kluba, a da među njima ne bude Bosne, odnosno da se onaj najtrofejniji, najveći, u tišini i besprimjetno povuče, ugasi… Bez podrške privrednih subjekata, bez pomoći drugih struktura, bez normalnih uslova za odigravanje utakmica, Rukometni klub Bosna ovim putem poziva sve one koji su u mogućnosti da pomognu klubu koji je u svojoj, ne tako davnoj historiji, gradu Sarajevu i državi dio mnogo radosti i sreće svojim sjajnim nastupima", dodaju iz RK Bosna.

Bosna želi biti ono što je bila, jer to je u našim genima, ali bez podrške i pomoći u najtežim trenucima, to neće uspjeti, čak što više, egzistencija kluba je dovedena pod znak pitanja, poručuju iz jednog od najtrofejnijih bh. klubova.

"Sve ljude dobre volje, privredne subjekte i ostale, koji žele pomoći Bosni da polusezonu privede kraju, mogu se javiti putem e-maila [email protected], a svaki oblik pomoći ćemo objeručke prihvatiti jer rečenice koje ste pročitali, predstavljaju posljednji vapaj sportskog giganta iz glavnog grada Bosne i Hercegovine", poručuju članovi radne grupe RK Bosna.