Rukomet
43

Nakon doping testa: Bivši rukometni reprezentativac BiH pozitivan na amfetamin

Klix.ba
Bivši rukometni reprezentativac Bosne i Hercegovine, igrač Rukometnog kluba "Gračanica" Husejin Salkić, bio je pozitivan na amfetamin prilikom doping kontrole koju je sprovela Agencija za antidoping kontrolu BiH na rukometnoj utakmici između RK "Gračanica" i "HMRK Zrinjski" Mostar, odigranoj 03. oktobra 2014. godine u Gračanici.

Za počinjeni antidoping prekršaj Svjetskim antidoping kodeksom predviđena je kazna od dvije godine zabrane takmičenja - nepodobnosti, a organ nadležan za izricanje kazne je Rukometni savez Bosne i Hercegovine.

Rukometaš Salkić se u pismenoj izjavi odrekao prava na analizu uzorka "B", izrazio je žaljenje zbog učinjenog antidoping prekršaja, posebno ističući profesionalnost kompletne procedure doping kontrole, te iskazao spremnost za učešće u edukativnim aktivnostima Agencije.

O ovom doping pozitivnom rezultatu obaviješteni su, osim Rukometnog saveza BiH, Svjetska antidoping agencija - WADA, Međunarodna rukometna federacija IHF i Evropska rukometna federacija - EHF.

Ovo je treći slučaj kršenja antidoping pravila u ovoj godini. Prethodno su sa dvije godine zabrane takmičenja kažnjeni kick bokseri Ermin Velagić (pozitivan na efedrin) i Asim Selimović (odbijanje doping kontrole).

U 2014.godini Agencija je izrekla opomene za šest sportista zbog toga što nisu bili dostupni za doping kontrolu u odgovarajućem terminu navedenom u obrascu za lokaciju.

Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine je uputila poziv za sve one koji imaju saznanja o kršenju antidoping pravila da obavijeste Agenciju na poznate kontakte u cilju poduzimanja mjera u suzbijanju dopinga u sportu.

Agencija za antidoping kontrolu BiH će nastaviti sa aktivnostima prevencije, edukacije i doping kontrole u cilju sprječavanja dopinga u sportu u BiH, saopćeno je.