Rukomet
105

Rukometaš iz Tuzle odbio doping kontrolu

Klix.ba
Alen Ramić
Alen Ramić
Rukometaš kluba Sloboda Solana Alen Ramić se odbio podvrgnuti doping kontroli nakon prvenstvene utakmice između njegovog kluba i RK Vogošća, odigrane 14. novembra u Tuzli.

Rukometaš je ovime počinio prekršaj člana 2.3 Svjetskog antidoping kodeksa - odbijanje ili propuštanje davanja uzorka bez uvjerljivog objašnjenja, za koji je propisana kazna od dvije godine zabrane takmičenja.

Do sada su zbog odbijanja doping kontrole već kažnjena dvojica sportista, kickbokser Asim Selimović i bokser Stevo Zolak.

Slučaj Alena Ramića je drugo kršenje antidoping pravila u rukometu ove godine, a 12. koji je evidentirala Agencija za antidoping kontrolu BiH.

Odluku o suspenziji i kazni za Alena Ramića donijet će Rukometni savez Bosne i Hercegovine.

Agencija za antidoping kontrolu će kroz edukacije nastaviti upoznavati sve sportiste o njihovim pravima i obavezama tokom procedure doping kontrole, kako bi ovakve slučajeve odbijanja u potpunosti eliminirala, saopćeno je iz Agencije.

Također će nastaviti beskompromisnu borbu protiv dopinga u sportu u cilju zaštite zdravlja sportista, sprečavanju prevara u sportu kao i ispunjavanju obaveza Bosne i Hercegovine iz međunarodnih konvencija i Svjetskog antidoping kodeksa.