Rukomet
32

Mirza Džomba za Klix.ba: BiH može u drugi krug, Iran se mora pobijediti

Piše: D. B.
Mirza Džomba (Foto: EPA)
Mirza Džomba (Foto: EPA)
Svjetsko prvenstvo u rukometu, koje se održava u Kataru, počinje danas i trajat će do 1. februara. Reprezentacija BiH će prvi put u svojoj historiji biti učesnica jednog velikog takmičenja, a nastupit će u grupi B u kojoj se još nalaze Hrvatska, Austrija, Iran, Tunis i Makedonija. U rezgovoru za portal Klix.ba proslavljeni hrvatski rukometaš Mirza Džomba analizirao je našu grupu, govorio o šansama reprezentacija Hrvatske i BiH te prognozirao favorite SP-a.

Džomba je izdvojio Hrvatsku kao favorita u prvoj fazi takmičenja, ali je dodao da će grupa B biti izuzetno neizvjesna.

"Skupili smo se u tu jednu grupu, Hrvatska, Makedonija i BiH. Mislim da je Hrvatska prvi favorit i nadam se da će uzeti maksimalan broj bodova, to ne bi trebalo biti upitno. Sve ostalo će biti teško i problematično, pa stoga očekujem veliku zavrzlamu. Smatram da BiH, Austrija, Makedonija i Tunis imaju podjednake šanse", izjavio je Džomba.

Prema njegovim riječima, najvažnije za BiH je da napravi dobar start.

"Za BiH će puno odlučivati prva i druga utakmica. Važna je euforija koja može dati nadnaravnu snagu za nastavak prvenstva. Rukometaši BiH još uvijek ne znaju kako se ponašati u utakmicama koje igraju svaki drugi dan, kako se pripremati, zaliječiti, trebat će im puno sreće. Zbog toga je teško predvidjeti šta će se dogoditi", rekao je slavni hrvatski rukometaš.

On smatra da naša reprezentacija može osvojiti drugo mjesto u grupi.

"Naravno da može. BiH ima kvalitet, igrače koji igraju u dobrim klubovima, odličnu odbranu, puno visokih igrača. Utakmice u grupi će se rješavat u gol-dva, tako da je veoma teško bilo šta prognozirati. Mislim da je za BiH veoma bitan početak. Iran se mora pobijediti zbog samopouzdanja i mini euforije", kazao je Džomba.

Istakao je da svaka od reprezentacija u grupi B ima vrline i mane.

"Sve ekipe imaju dobre i loše strane. Austrija ima igrače koji igraju u Bundesligi svaka tri dana, naučeni su na jake utakmice. Makedonija već ima iskustva na velikim takmičenjima i traži proboj ka Olimpijadi. BiH dolazi na svoje prvo veliko takmičenje, prisutna je euforija i svašta se može dogoditi. Tunis ima čudan način igre, teško se za njih pripremiti. Imaju našeg trenera, igraju veoma agresivno sa dozom balkanske škole. Zaista, tu je miks svega i svašta se može dogoditi", riječi su bivšeg člana Zagreba, Veszprema, CIudad Reala i Kielcea.

Iako je Hrvatska favorit, Kauboje ne očekuje lagan posao u grupi.

"Hrvatska je favorit u prvoj fazi takmičenja. No, ima i problema, dosta nepoznanica. Na lijevom beku su Slišković i Bičanić, treba vidjeti kako će oni reagovati. Mirko Alilović prvi dio sezone nije mnogo branio u Veszpremu. Igor Vori je u godinama i zbog toga smo poveli dva pivota, treba vidjeti da li on može izdržati cijelo prvenstvo. Bitno je i da Igor Karačić pomogne barem u prvoj fazi kako bi Domagoj Duvnjak bio odmoran za nastavak. Hrvatska će se dosta tražiti i hvatati formu", rekao je Džomba.

Prema njegovom mišljenju, Hrvatska je favorit u duelu protiv BiH.

"Do te utakmice će se sve već znati. Objektivno, rezultatski i po imenima je Hrvatska favorit, ali je to sve slična škola. BiH je prvi put na velikom takmičenju, ali je i Hrvatska nekad bila na početku, tako da je sve moguće", smatra bivši hrvatski rukometaš.

Izdvojio je nekoliko favorita za osvajanje SP-a u Kataru.

"Najstabilniji su Francuska i Danska, a tu su i Hrvatska i Španija. No, treba vidjeti kako će se Španci snaći bez Arpada Šterbika, koji je u ključnim trenucima davao kvalitet u odbrani. Vidjet ćemo kako će njegovi zamjenici braniti. No, uprkos tome, oni su također favoriti. Ipak, nije isključeno da neko drugi iznenadi", jasan je bio Džomba.

Rukomet mu, kako kaže, mnogo nedostaje. Privatno se bavi stanogradnjom zajedno sa bivšim rukometnim reprezentativcem BiH Senjaninom Maglajlijom.

"Nedostaje mi rukomet, to je moj život. Sad ću raditi kao komentator. U privatnom životu sarađujem sa Senjaninom Maglajlijom, ulažemo u stanogradnju, imam firmu i odmakao sam se od rukometa. No, sada sam se odmorio i polako se vraćam rukometu", završio je Džomba.