Nakon teškog poraza od Nijemaca
26

Marković: Osvjetlat ćemo obraz reprezentacije

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Dragan Marković je najavio kako će reprezentativci dati sve od sebe kako bi u Zetri pobijedili Nijemce u drugoj utakmici baraža za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Španiji naredne godine.

Marković je na početku današnje konferencije za novinare, uoči druge utakmice baraža za odlazak na Svjetko prvenstvo u Španiji naredne godine, kritikovao pojedine medije zbog nekorektnog izvještavanja o onome što se dešavalo u prvoj utakmici protiv Njemačke u Porsche Areni u Štutgartu.

"Činjenica je da smo odigrali jedno od najlošijih poluvremena otkako sam ja selektor. Poštujem i primam kritiku za loš napad, ali lijepo bi bilo da spomenete bezobrazno i veoma nekorektno suđenje dvaju Danaca. Nedopustivo je da sebi dozvoljavamo da o reprezentaciji pišemo kao o nekom lokalnom klubu koji ne volimo. Ipak se radi o državnoj reprezentaciji koja je u baraž došla da igra sa jakom Njemačkom", kazao je Marković na početku obraćanjam novinarima.

Selektor je svjestan da je svim Bosancima i Hercegovcima teško pao poraz od dvanaest razlike, ali i najavio borbu za ponos i čast državnog dresa u nedjelju.

"Nema nikakvog alibija pred ovu utakmicu. Mislim da se reprezenatcija BiH, nakon jednog crnog perioda, vratila u igru i došla do baraža. Nismo imali sreće kada smo dobili Nijemce. Uz podršku medija i navijača, možemo napraviti mnogo više uspjeha", izjavio je Marković te dodao kako mu je žao zbog velike razlike kojom su najbolji rukometaši BiH izgubili i publike koja se spremala u nedjelju doći i podržati reprezentaciju u drugoj utakmici baraža.

"Uz normalno suđenje i podršku navijača, mislim da ćemo osvjetlati obraz ove reprezentacije. Cilj nam je da pobijedimo, pa bilo kako. Ako i izgubimo, neće biti tragedija, idemo dalje", kazao je na kraju Marković.

Reprezentativac Muhamed Toromanović je svjestan da su rukometaši u Porshe Areni slabo odigrali.

"Ostaje nam da u nedjelju osvjetlamo obraz i odužimo se navijačima, koji nas prate gdje god mi igrali i bez obzira na sve. Mislim da možemo pobijediti Njemačku i ovih 12 razlike iz prve utakmice nije realan odnos snaga", kazao je Toromanović.

Faruk Vražalić, jedan od najboljih rukometaša iz prve utakmice, je kazao kako je i druga utakmica baraža bitna kao i prva, bez obzira na visok poraz.

"Mi mnogo više vrijedimo i pred nama je svijetla budućonost. Bilo bi lijepo da dvorna bude ispunjena do posljednjeg mjesta, bez obzira na to što imamo vrlo male šanse za plasman na Svjetsko prvenstvo u Španiji. Ipak, dat ćemo sve od sebe na terenu", kazao je Vražalić.

Utakmica između BiH i Njemačke se igra u nedjelju u Zetri od 13:25, uz direktan prijenos na BHT1. Iz Rukometnog saveza BiH su poručili kako će na utakmicu moći besplatno ući žene, djeca i svi oni navijači koji imaju neko od obilježja državne reprezentacije.