Danas prva utakmica baraža
14

Marković: Imamo kvalitet i motiv da pariramo Nijemcima

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će u Stuttgartu u 15:15 sati u "Porsche areni" igrati prvi meč baraža protiv Njemačke za plasman na Svjetsko prvenstvo 2013. u Španiji. Selektor bh. tima Dragan Marković u ovom susretu neće moći da računa na povrijeđene Adnana Harmandića i Antu Kukriku. 

Po riječima selektora, njegovi igrači imaju kvalitet i motiv da se suprotstave favoriziranoj selekciji Njemačke.

"Oni su rukometna nacija, ali možemo parirati Nijemcima. Igrači su dobro radili na pripremama i ja sam optimista. Da bi došli do povoljnog rezultata svi akteri moraju biti u optimalnom izdanju", naglašava šef državnog tima.

Jedan od najbioljih bh. igrača Nikola Prce je prije odlaska u Njemačku istakao veliku želju i motiv naših reprezentativaca.

"Oni jesu favoriti, ali to moraju pokazati na terenu. Gledajući njemačke igrače, smatram da se možemo ravnopravno nositi s njima. Čak i ako bismo mi pobijedili u gostima, nismo favoriti. Ako prenesemo barem dio želje i motiva sa treninga u utakmicu, rezultat ne bi trebao izostati", rekao je Prce.

Naš nacionalni tim imat će i veliku podršku sa tribina u sudaru sa favorizovanim Nijemcima. Bh. reprezentacija do sada još nikad nije učestvovala u završnici jednog od velikih međunarodnih takmičenja. 

Tri puta su bili blizu nastupima na evropskim i jednom na svjetskom prvenstvu, ali su na posljednjoj prepreci zaustavljeni. 

U baražu za EP 2002. godine u Švedskoj BiH je eliminirana od Danske, četiri godine kasnije za EP u Švicarskoj od Norveške, a 2008. za EP u Norveškoj bolji od BiH bili su Česi. 

U nastupu u baražu za SP 2009. najbolji rukometaši naše zemlje zustavljeni su od Mađarske. 

Direktan prijenos utakmice Njemačka – BiH bit će na BHT1. Uzvrat je na programu 17. juna u Zetri (13.30).