Rukomet
35

Ivan Karačić za Klix: Bit ćemo najprijatnije iznenađenje Svjetskog prvenstva u Kataru

Piše: A.D.
Koliko je Ivan Karačić važan za rukometnu reprezentaciju BiH najbolje se vidjelo na posljednjoj utakmici rukometnih Zmajeva u Tuzli protiv Danske. Izabranici Dragana Markovića su poraženi sa dva gola razlike, a opće je mišljenje da smo možda mogli prirediti senzaciju da je u timu bio Ivo.

Karačić je meč gledao iz svog doma u Mostaru. Početak utakmice bio je posebno dirljiv jer su saigrači istrčali u majicama sa natpisom podrške za povrijeđenog Karačića.

“Srce mi je bilo ogromno, a moja ponosna majka je od sreće zaplakala. Saigrači i prijatelji su me oduševili. Niko nije nagovijestio da će istrčati u onim majicama i da će mi tako pružiti podršku nakon teške povrede. I to je jedan od pokazatelja koliko prijateljstvo vlada među nama. Mi smo kao jedna porodica, a selektor Marković je sve to na jedan lijep način ukomponovao. To se vidi na svakoj utakmici”, kazao je Ivan Karačić za Klix.ba.

Zmajevi su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo otvorili remijem u Bjelorusiji i porazom od Danske. Karačić je prezadovoljan sa jednim bodom iz dva meča.

“U Bjelorusiji smo imali pobjedu u džepu, a na kraju smo se morali zadovoljiti bodom. Iako je ostala žal zbog prokockanog trijumfa, ja smatram da je bod u Bjelorusiji ogroman i da upravo on može biti presudan za plasman na Evropsko prvenstvo. Uvjeren sam da će Danska pobijediti Bjelorusiju i Litvaniju u obje utakmice, tako da bismo mi uz trijumfe nad Litvanijom i neugodnom Bjelorusijom kod kuće imali realnu računicu da se plasiramo i na Evropsko prvenstvo”, najavljuje Ivan.

U januaru će se himna Bosne i Hercegovine po prvi put svirati na jednoj velikoj rukometnoj smotri. Karačićeva očekivanja su velika.

“Uvjeren sam da ćemo proći u drugi krug takmičenja. Uz to sam siguran da ćemo biti jedno od najprijatnijih iznenađenja na Svjetskom prvenstvu. Jedini nedostatak je neiskustvo igranja velikih takmičenja, ali su atmosfera, zajedništvo i kvalitet naši istinski aduti”, uvjeren je Karačić.

Ivan se od neugodne povrede ruke oporavlja u rodnom Mostaru. Tamo će ostati sve do polaska na Svjetsko prvenstvo, pošto će se Zmajevi za rukometnu smotru pripremati u Ivanovom gradu.

“Sretan sam ako sam svojim igrama i odnosom prema reprezentaciji doprinio tomu. Drago mi je što su ljudi iz mog grada uspjeli pronaći sredstva da nas ugoste na pravi način. Moram spomenuti ponovo angažman gospode Smaje Karačića i Mirze Muzurovića bez kojih ova reprezentacija ne bi bila to što danas jeste. Njih dvojica su neumorni i čine sve za nas. Mi trenutno imamo uslove kao rijetko koja reprezentacija iz Evrope”, hvali Ivan ljude iz našeg Rukometnog saveza.

Na Svjetskom prvenstvu Ivan će igrati protiv brata Igora koji nastupa za Hrvatsku.

“Vjerujem da će Igor biti među putnicima na svjetsku smotru. Igrao je važnu ulogu u njihovoj reprezentaciji u posljednje vrijeme. Bio bih sretan da igramo jedan protiv drugog u Kataru. Nedavno je u slovenačkim Novostima izjavio da su braća Boateng u fudbalu i braća Karačić u rukometu svjetski presedan”, kroz smijeh priča Ivan.

Povrijeđena ruka svaki dan je sve bolje. Ivan je optimista i nada se skorom povratku na parket.

“Prst je sve bolje, rehabilitacija je iza mene, a sada ću pustiti da vrijeme učini svoje. Sve prognoze kažu da ću biti spreman za Svjetsko prvenstvo. Rekao sam ako bude potrebno, prst ću zašarafiti samo da igram u Kataru”, kazao je na kraju razgovora sjajni Ivan Karačić, veliki ljubimac navijača Bosne i Hercegovine.