SP rukometaša
0

Hrvatska porazom izgubila polufinale

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Hrvatska rukometna reprezentacija izgubila je od Švedske 29-25 (14-12) u dvoboju četvrtog kola 2. grupe Svjetskog prvenstva u Švedskoj, koji se igrao u Malmöu.

Drugim su porazom na turniru rukometaši Slavka Goluže izgubili mogućnost plasmana u polufinale Svjetskog prvenstva. Ostaje im sada, nakon što u utorak odrade utakmicu s Poljskom, boriti se za plasman od petog do osmog mjesta ne iznenadi li Argentina pobjedom protiv Danske ili Srbije i time zakomplicira situaciju. Plasman do sedmog mjesta Hrvati trebaju da bi mogli sudjelovati u kvalifikacijskim dvobojima za Olimpijske igre u Londonu.

Hrvatska drugi put neće igrati polufinale na velikom takmičenju u posljednjih devet godina. Jedini se put to u navedenom periodu dogodilo 2007. na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, kada je Červarova ekipa završila na petom mjestu. Također, Golužinim izabranicima prijeti najslabiji rezultat u posljednjih devet godina, sve od Evropskog prvenstva igranog također u Švedskoj 2002. godine. Tadašnja je ekipa završila takmičenje na posljednjem, 16. mjestu.

U dvoboju s domaćom reprezentacijom Hrvati su pali opet na početku drugog poluvremena. Ušli su u njega sa zaostatkom 14-12, da bi Šveđani nakon pet minuta drugog dijela imali 17-12. Napadački loše su hrvatski rukometaši također otvorili utakmicu. Na 1-1 Ivano Balić izjednačio je tek u sedmoj minuti.

Golman Barcelone Johan Sjöstrand odbranio je hrvatskim rukometašima 23 lopte od 47 njihovih udaraca u okvir gola. Hrvatski vratari Alilović (4) i Pešić (3) skupili su ukupno sedam odbrana.

Najbolji strijelac u pobjedničkim je redovima bio Dalibor Doder s osam pogodaka iz 12 pokušaja. Po četiri su gola dodali Oscar Carlen i Jonas Källman, dok je desnokrilni igrač Niclas Ekberg završio sa šest golova iz šest udaraca. Tri je zabio iz sedmeraca.

U hrvatskim je redovima najbolji napadački učinak imao Vedran Zrnić s devet golova iz 10 pokušaja (sedmerci 5-5). Lacković i Vori dodali su po četiri gola.

Svjetsko prvenstvo rukometaša, 2. skupina, 4. kolo:

Švedska – Hrvatska 29-25

Kasnije:

Argentina - Danska Poljska - Srbija

Tabela: 1. Danska 6 (-1), 2. Švedska 6, 3. Hrvatska 3, 4. Poljska 2 (-1), 5. Argentina 2 (-1), 6. Srbija 1 (-1)