SP rukometaša
0

VIDEO / U polufinalu Švedska - Francuska i Danska - Španija

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Rukometaši Danske jedini s maksimalnim učinkom od osam pobjeda nastavljaju takmičenje na završnici Svjetskog prvenstva u Danskoj.

Pitanje pobjednika u 2. skupini druge faze takmičenja po grupama Danci su riješili pobjedom protiv domaćina Šveđana u Malmöu. Bilo je na kraju 27-24 za tim Ulrika Wilbeka, a ko je bolji od dvije ekipe bilo je vidljivo već na poluvremenu, koje su Danci dobili 17-11.

Najbolji je strijelac u redovima pobjednika bio iskusni ljevokrilni napadač Lars Christiansen sa šest golova. Najbolji danski rukometaš, 23-godišnji lijevi vanjski Mikkel Hansen, zabio je pet golova.

Kod Šveđana, koji su igrali bez obojice ljevaka na vanjskoj poziciji (Kim Andersson izgubljen je do kraja turnira, Oscar Carlen trebao bi zaigrati u polufinalu), pet je golova zabio Kim Ekdahl.

U polufinalu će domaćini na Francuze, prvoplasirane u 1. grupi, dok će Danci na Špance. Obje se utakmice igraju u petak.

U završnom dvoboju prve skupine, igranom u Jönkoppingu, Francuska je nadigrala Island 34-28 potvrdivši prvo mjesto u grupi. Sastav Claudea Oneste upisao je dosad sedam pobjeda i remi protiv Španije, drugoplasiranog tima u grupi.

Nikola Karabatić zabio je Islanđanima sedam, a ništa slabiji desni vanjski, 22-godišnji Xavier Barachet, šest golova. Francuski su golmani Islanđanima odbranili 20 udaraca, s tim da 13 otpada na Karabouea.

SP rukometaša, 3. kolo drugog kruga:

grupa I:

Norveška – Njemačka 35-25 Španija – Mađarska 30-24 Francuska – Island 34-28

Redoslijed: 1. Francuska 9, 2. Španija 9, 3. Island 4, 4. Mađarska 4, 5. Norveška 2, 6. Njemačka 2

grupa II:

Hrvatska – Poljska 28-24 Srbija – Argentina 26-25 Švedska – Danska 24-27

Redoslijed: 1. Danska 10, 2. Švedska 6, 3. Hrvatska 5, 4. Poljska 4, 5. Srbija 3, 6. Argentina 2

Parovi polufinala (petak):

Danska - Španija Francuska - Švedska

Utakmice za plasman (četvrtak/petak):

Njemačka - Argentina (11. mjesto) Norveška - Srbija (9. mjesto) Mađarska -Poljska (7. mjesto) Hrvatska - Island (5. mjesto)