Rukomet
28

Gordan Muzurović: RK Bosna se nada korektnoj završnici prvenstva koje ima čudan karakter

Klix.ba
Gordan Muzurović: RK Bosna Sarajevo
Gordan Muzurović: RK Bosna Sarajevo
Gordan Muzurović, predsjednik Skupštine RK Bosna Sarajevo je, obzirom na sumnjive rezultate u Premijer ligi BiH u proteklom periodu, iznio stavove čelnih ljudi našeg najtrofejnijeg rukometnog kolektiva, saopćeno je iz RK Bosna Sarajevo.

Saopćenje sa izlaganjem Muzurovića prenosimo u cijelosti.

"Ispred cjelokupnog članstva i Upravnog odbora kluba želim napomenuti i podsjetiti javnost da je RK Bosna Sarajevo u proteklom periodu dovedena pred čin gašenja u organizacionom, finansijskom i takmičarskom smislu. Ranije nismo toliko govorili o razlozima i ljudima koji su Bosnu doveli u takvu situaciju te se ni sada nećemo vraćati na tu temu, što ne znači da je to pitanje zatvorena kategorija, no za sve postoji vrijeme, mjesto i način pa će tako i ta tema sačekati neki svrsishodan tajming.

Istakao bih da je ova Uprava Bosne preuzela klub u situaciji kada smo na kontu imali svega tri boda i kada je malo ko vjerovao da naš klub i teoretski može sačuvati premijerligaški status. Konsolidacijom cijele strukture koja čini klub, racionalizacijom resursa i prije svega iskrenom namjerom, RK Bosna je danas u situaciji da imamo 35 bodova čime su stvorene realne pretpostavke da možemo ostvariti zacrtani cilj i ostati u najjačem rangu bh. rukometa.

Logika kaže da smo do ovog trenutka došli nadljudskim naporima i zalaganjem, čistim obrazom, vođeni isključivo sportskim motivima, boreći se paralelno, kako na parketu, tako i sa velikim finansijskim deficitom koji smo naslijedili. Međutim, tu borbu otežava činjenica da je ovo prvenstvo imalo i ima, blago rečeno, čudan tok i karakter, sa mnoštvom iznenađujućih rezultata, koji bi, da nemaju ozbiljne posljedice, bili svrstani u rubriku "vjerovali ili ne". Bili bismo sretni da je to posljedica izjednačenog kvaliteta klubova no činjenica je da nije tako. Ne želimo iznositi nikakve neargumentovane analize, što opet ne znači da do njih nismo došli, ali želimo skrenuti pažnju javnosti i cijele rukometne zajednice kako je sport uzvišena i plemenita stvar, koja podrazumijeva osnovna načela fer i korektnog odnosa, međusobnog poštovanja, nadigravanja i konačno same igre koja je magnet i poziv za mlade ljude koji se žele baviti sportom i rukometom konkretno kako bi izgradili sebe i zajednicu kojoj pripadaju po već pomenutim principima.

RK Bosna u svojoj budućnosti ima namjeru, kao i do sada, pružiti priliku svim mladim ljudima koji se žele baviti rukometom na čestit i primjeran način i podržati sve ostale klubove širom BiH koji imaju tu namjeru, a istovremeno odlučno reći NE svim mešetarima i ljudima koji po svaku cijenu žele doći do određenih rezultata na nekorektan i nesportski način te u tom pravcu pružamo ruku svim sportskim prijateljima i klubovima koji žele isto.

Mi se nadamo da će završnica ovog prvenstva, pod okriljem Rukometnog saveza BiH, imati fer karakter, te da ćemo do šampiona kao i do klubova koji napuštaju Premijer ligu doći u isključivo sportskom duhu.", završio je predsjednik najvišeg organa RK Bosna Sarajevo.

Napominjemo da su do kraja rukometnog prvenstva BiH ostala još dva kola te da sarajevska Bosna svoju posljednju ovosezonsku domaću utakmicu igra u subotu u 18 sati u dvorani "Ramiz Salčin", protiv tuzlanske Slobode. Bosna je trenutno na 11. mjestu sa dva boda više od Gračanice koja je sa 33 boda na 12. mjestu i prvi je klub u zoni za ispadanje iz rukometne Premijer lige koju ove sezone napušta pet klubova. Sloboda je na posljednjem 16. mjestu sa 14 bodova.