Rukomet
162

Debitantski nastup: Bh. rukometaši sa puno optimizma čekaju meč sa Iranom

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Za bh. rukomet danas je historijski dan. Reprezentacija prvi put igra na Svjetskom prvenstvu. Suparnik nam je također debitant – Iran. Izabranici Dragana Markovića mirni i sa valom optimizma čekaju ovaj meč. Vjeruju da pobjedom mogu otvoriti veliko takmičenje, što bi bio sjajan uspjeh i veliki zalet za nastavak.

Šef državnog tima neće dozvoliti opuštanje. Od svih rukometaša tražit će da igraju do krajnjih granica svojih mogućnosti.

"Naši igrači pokazuju sjajan kvalitet. Sigurno je da u prvoj utakmici protiv Irana očekujem pobjedu. Nama je cilj drugi krug takmičenja", jasan je Marković.

Dakako, selektor niti jednu sekundu neće odustati od svoje vizije rukometa i svega onoga što čini reprezentaciju.

Ipak, uz sav kvalitet koji naša reprezentacija sigurno ima, ne mora značiti da ćemo blistati u Kataru. Cilj je proći grupu koju osim naše selekcije čine Hrvatska, Iran, Austrija, Makedonija i Tunis. Prve četiri reprezentacije plasirat će se u osminu finala. Nadamo se da će među 16 najboljih u drugom krugu biti i bh. nacionalna vrsta. Za potpuno ispunjenje cilja bit će važna svaka lopta, svaki gol.

U svlačionici rukometnih Zmajeva vlada veliki optimizam pred okršaj sa Iranom.

"Zadovoljni smo poslom odrađenim tokom priprema. Važno je da smo svi zdravi. Adrenalin se osjeća u zraku i svi s nestrpljenjem iščekujemo utakmicu. Bez dvojbe, očekujemo pobjedu nad Iranom i samo o takvom scenariju razmišljamo”, izjavio je za Klix.ba Senjamin Burić.

Mnogo toga na ovom prvenstvu zavisit će od forme i sreće na dan utakmice. Ono što ohrabruje jeste činjenica da se naši rukometaši ne boje nijednog protivnika. To su najbolje pokazali u dodatnim kvalifikacijama kada su eliminisali rukometnu velesilu Island.

Što se tiče današnjeg suparnika treba naglasiti da i oni prvi put igraju na Svjetskom prvenstvu. U završnicu su se plasirali nakon što su u dodatnim azijskim kvalifikacijama eliminisali Južnu Koreju koja tradicionalno igra dobar rukomet. Stoga Marković i njegovi izabranici ne smiju potcijeniti Iran.

Bh. selekcija imat će podršku sa tribina u svim dvobojima na planetarnom izlogu rukometa.

Utakmica protiv Irana počinje danas u 13:00 sati uz direktan prijenos na BHT1.

Sretno!