Rukomet
0

Bh. rukometaši poraženi od selekcije Poljske

FENA
Jasmin Mrkonja (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Jasmin Mrkonja (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Mladi rukometaši BiH ubjedljivo su poraženi od selekcije Poljske na Trećem međunarodnom omladinskom turniru „Rukomet je moja budućnost“, koji se igra u Bugojnu.

Konačan rezultat utakmice, koju su sudili Matija Gubica i Boris Milošević iz Hrvatske, bio je 41:31 za reprezetaciju Poljske. Na poluvremenu je bilo 20:13.

Selektor bh rukometne reprezentacije Jasmin Mrkonja nije zadovoljan ishodom utakmice koji je, zbog oslabljenog sastava domaćih, bio očekivan.

  • Ne tražim nikakav alibi za ovaj poraz, ali Poljska je na Evropskom prvenstvu bila peta ili šesta, i favorit u ovoj utakmici. Mi smo još u nekakvom stvaranju ekipe za ta neka veća internacionalna postignuća. Ali, evo, imali smo tako, ne znam kako bih ga nazvao, potez ovih ljudi koji prave kalendar rukometnih takmičenja, koji su odlučili da se sinoć igra redovno kolo. Ja sam tako imao na raspolaganju samo šest igrača. Svi ostali su igrali utakmice, putovali, neki su došli kasno sinoć u Bugojno, neki rano jutros. Imali smo i dva otkaza pred utakmicu, Hrstića i Pavlaka, našeg kapitena iz Ljubuškog, koji se nikome nisu javili. Još je veća zagonetka što je došao Kristijan Jarak, iz iste ekipe - kazao je bh. selektor.

Poljska je, dodao je, kvalitetnija u ovom momentu od bh. selekcije koja, u sastavu kakvom jeste, nije mogla ništa više uraditi.

  • Turnir je bio zamišljen da se stekne potrebno međunarodno iskustvo i da novi igrači koji su došli u našu selekciju, osjete šta su to međunarodne utakmice. Međutim, sa ovakvom organizacijom mislim da ćemo i ono malo posla što smo napravili „prosuti“. U ova tri dana imamo četiri utakmice, sutra dvije, sve protivnici jači od jačih. Moj posao je da radim s momcima. Pokušat ćemo da ih relaksiramo, da analiziramo ovu utakmicu. Istina, već na početku smo u zaostatku. Mi ćemo turnir odraditi s ovim što imamo, a cijela situacija je za jednu dublju analizu i diskusiju - naglasio je Mrkonja.

Težak zadatak očekuje naše rukometaše i u narednoj utakmici, u kojoj će odmjeriti snage sa selekcijom Katara.

  • Što se tiče Katara, to je jedna respektabilna ekipa koja igra Svjetsko prvenstvo. Domaćini su i organizatori turnira. Znamo šta je napravila njihova seniorska reprezentacija na Svjetskom prvenstvu. Sigurno da to daje podstrek i ovim mladim momcima. Imat ćemo, sigurno, težak zadatak, jer su fizički puno spremniji od nas. Ali, pokušat ćemo dati sve od sebe - poručio je.

Utakmica BiH-Katar igra se, u Sportskoj dvorani KSC-a Bugojno, sutra u 11.15 sati.

U 17.30 sati bh. rukometaše čeka duel s reprezentativcima Makedonije.