Američka šampionka
13

Ronda Rousey prva žena u historiji koja je ušla u UFC-ovu Kuću slavnih

Klix.ba
Ronda Rousey (Foto: AFP)
Ronda Rousey (Foto: AFP)
Američka zvijezda borilačkih sportova Ronda Rousey, bivša šampionka u bantam kategoriji, prva je žena u historiji koja je ušla u UFC-ovu Kuću slavnih.

"Nikad ne reci nikad", napisala je Rousey na Instagramu.

"Nisam prva osoba koja je dobila mogućnost da uđe u Kuću slavnih, ali ovdje sam jer sam osoba koju ste vi gledali. Hvala vam za svu energiju koju ste uložili kako biste me podržali. Zbog vas sam prva žena koja stoji ovdje i prihvata ovu nevjerovatnu čast. Nadam se da ću biti prva od mnogih", kazala je Ronda u svom obraćanju na inauguraciji.

Predstavljajući Rondu, predsjednik UFC-a prisjetio se kako je jednom rekao da se žene nikada neće boriti u UFC-u.

"Skoro 18 godina sam predsjednik UFC-a. Kroz godine sam naučio važne lekcije, a ona najvažnija jeste da nikad ne smijemo reći nikad, naročito kad govorimo o UFC-u. U moju odbranu, kad sam rekao da se žene nikada neće boriti u UFC-u, nisam upoznao Rondu Rousey. Nikada nisam upoznao ženu koja je spremna sve promijeniti. Počela je mijenjati moje misli i završila je s mijenjanjem svijeta", kazao je White.

Ronda važi za osobu koja je uvela ženski MMA u UFC i pored toga uspjela je postati globalna zvijezda. Prva je osoba iz MMA koja koja je uspjela prikupiti milione pratilaca na Instagramu, a danas ih ima više od deset miliona. Prije dolaska popularnog borca Conora McGregora u UFC, proizvodi s Rondinim likom bili su najprodavaniji u UFC-ovom fun shopu.

Ona je samo dva puta poražena u karijeri, jednom kada joj je Holly Holm oduzela titulu na UFC 193 te drugi put na UFC 207 kada je Amanda Nunes uspjela poraziti šampionku. Ronda iza sebe ima šest pobjeda u UFC-u.

Rousey je ostavila neizbrisiv trag u UFC-u zbog čega je zaslužila svoje mjesto u UFC-ovoj Kući slavnih.