sport
143

Redžović: Nije sramota izgubiti od Gjergjaja, a vidim da su pojedinci jedva dočekali

Piše: Edin Isanović
Adnan Redžović (Foto: Klix.ba)
Adnan Redžović (Foto: Klix.ba)
Adnan Redžović, najbolji bh. bokser u superteškoj kategoriji, poražen je u subotu navečer u Baselu od Arnolda Gjergjaja koji se takmičio pod švicarskom zastavom. Inače, bh. predstavnik borio se za prvaka Evrope po EBBU verziji (zemlje koje nisu članice Evropske unije). Svojevremeno je prvak Starog kontinenta u ovoj kategoriji bio Željko Mavrović.

Redžović za Klix. ba naglašava kako ne želi da poraz pretvara u pobjedu. Ipak, pojasnio je neke činjenice.

"Na samom otvaranju bili smo ravnopravni, a Gjergjaj je bio bolji u trećoj rundi. Nokautirao me udarcem u potiljak. Iako sam se bunio, sudija koji je bio Francuz, nije reagovao. Nakon toga sam od četvrte do osme runde stekao bodovnu prednost. Kod sudija sam imao više poena. Međutim, u devetoj dionici Arnold je krenuo na sve ili ništa. Znao je ako bude bodovanje da može izgubiti. Pobijedio me je i ja mu čestitam. Nije sramota izgubiti od boksera koji od 25 borbi ima isto toliko pobjeda, od toga 19 nokautom“, kazao je Redžović.

Bh. bokseru je ovo bio prvi poraz od 16 borbi koliko je imao u profesionalnom boksu.

"Niko mi nije poklonio niti jedan od 15 trijumfa. Nisam slučajno dobio priliku da se borim za prvaka Evrope. No, vidim da su pojedini mediji jedva dočekali moj poraz. Ja sam predstavljao BiH i ponosan sam zbog toga. Javnost u našoj zemlji treba znati sa sam se borio u okruženju između četiri ili pet hiljada navijača koji su pružali veliku podršku Gjergjaju. Osim toga, bio sam pod antibioticima, ali nisam želio otkazati meč. Također, i ja sam imao malu grupu svojih fanova kojima se ovom prilikom zahvaljujem od srca. Bili su fenomenalni“, dodao je "Bosanski lav".

Adnan je potcrtao kako je Gjergjaj nekoliko godina mlađi od njega i da je bio sparing partner Vladimira Klička. Dodaje kako je znao da ga čeka teško iskušenje.

"'The Cobra'" je izvanredan bokser i sama činjenica da nije izgubio niti jedan meč puno govori o njemu. Ipak, nakon borbe je istakao kako me teško savladao i da je iznenađen otporom. To u BiH ljudi ne znaju, a mogu to provjeriti na švicarskim portalima gdje je to Arnold izjavio. Odmah nakon meča zvao me Adnan Ćatić i predložio da revanš radimo u februaru u Njemačkoj. Tada bih se pripremao u njegovom kampu", zaključio je Redžović.