{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Red Bull Dajak: Izazov na vodi na rijeci Vrbas

26.7.2014. u 10:00
2
0
Red Bull Dajak: Izazov na vodi na rijeci Vrbas
2
 
U prelijepom ambijentu na rijeci Vrbas kod banjalučkog Kastela u nedjelju 3. avgusta u 17 sati prvi put će biti održano takmičenje Red Bull Dajak.
Riječ je o trci posebne vrste čamaca karakterističnih za područje oko Vrbasa, ali u jednom novom izdanju koje tradicionalnom načinu vožnje dajaka daje dodatnu takmičarsku notu.

Andrej Zamolo iz Dajak kluba Banja Luka objašnjava nastanak dajaka: “Dajak je nastao u vrijeme kada Banja Luka još uvijek nije imala mostova, tako da je služio za prevoz ljudi i robe. Ime je dobio po drvenoj motki dajak, dugoj četiri metra, koja na kraju ima metalni šiljak i pomoću koje se dajakaš stojeći u čamcu odguruje i upravlja dajakom",

Ovo tradicionalno plovilo još uvijek ima nemali broj poklonika koji se i takmiče, a Red Bull Dajak trka donosi jednu novinu: vozi se po 4-cross sistemu, to jest četiri takmičara startuju istovremeno. Pored toga što voze uzvodno, nizvodno i dijagonalno, svoju spretnost moraju pokazati i vožnjom kroz kapije, okretima i sličnim manevrima. Naročito zanimljivo može biti pri okretanjima, jer nije baš jednostavno kada se četiri čamca dužine preko četiri metra susretnu na malom prostoru. Tu može doći i do ispadanja i prevrtanja – što će reći: teži zadatak za takmičare, a više zabave za gledaoce.

Prijave za Red Bull Dajak trku su u toku, a svi koji se žele prijaviti mogu to učiniti preko web stranice www.redbull.ba ili u Dajak klubu Banja Luka. Oni koji nemaju čamac, mogu koristiti čamac koji je obezbijedio Dajak klub. A i oni koji nisu baš najspretniji u vodi, pozvani su da u nedjelju 3. avgusta u 17 sati dođu kod Kastela i podrže najbolje dajakaše Vrbasa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jesu li opravdane smjene trenera FK Sarajevo i FK Željezničar?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: