sport
9

Red Bull Dajak: Trka čamaca na brzom Vrbasu

Klix.ba
Za sve ljubitelje zanimljivih takmičenja i vožnje čamcem na brzoj rijeci, Red Bull je ovog ljeta pripremio pravu poslasticu.

Red Bull Dajak je trka tradicionalnim čamcem – dajakom, koja će se održati 3. avgusta na rijeci Vrbas u Banjoj Luci.

Tradicija vožnje dajakom na rijeci Vrbas seže stotinama godina unazad. Nastao iz potrebe da se pređe brza rijeka i plovi uzvodno i nizvodno, dajak je jedinstvena vrsta čamca karakteristična za ovaj kraj. Nalik je na kanu, ali njime se upravlja stojeći i pomoću dugačkog vesla. Kako bi oživio tradiciju dajaka, Red Bull organizuje takmičenje Red Bull Dajak, koje će se održati 3. avgusta 2014. godine u 17 sati u Banjoj Luci.

Pravila su jednostavna. Takmičenje se odvija po principu 4-cross, tj. četiri takmičara startuju istovremeno. Trka se vozi uzvodno i nizvodno, a na stazi su postavljene bove oko kojih se učesnici moraju okrenuti. Cilj je odvesti stazu bez grešaka i stići prvi na cilj. Namjerni fizički kontakt za vrijeme vožnje znači diskvalifikaciju. Pobjednici iz svake vožnje prolaze u naredni krug i tako sve do finala u kojem će se saznati ko je najbrži i najvještiji dajakaš. Svi oni koji žele učestvovati u trci, a nemaju svoj dajak, moći će koristiti čamac koji će biti obezbjeđen na dan takmičenja.

Prijave su već otvorene, a da biste se prijavili potrebno je poslati ime i prezime, datum i mjesto rođenja te broj kontakt telefona na e-mail: [email protected]. Više informacija o takmičenju moguće je dobiti web-stranici www.redbull.ba ili na telefon +387 62 344 782.