sport
13

Red Bull Dajak: Andrej Zamolo je najbolji dajakaš u BiH

Klix.ba
U Banjoj Luci kod Kastela je u nedjelju 3. avgusta održana prva Red Bull Dajak trka. Uprkos jakoj kiši, 32 takmičara su se hrabro borila sa nabujalim Vrbasom, bodreni od strane nekoliko stotina navijača koje ni pljusak nije spriječio da uživaju u borbi najboljih dajakaša i pruže podršku svojim favoritima. Pobjedu je odnio Andrej Zamolo, koji je i bio najveći favorit za titulu.

Kiša koja je uporno padala, osim što je na početku rastjerala veliki broj gledalaca od kojih je najupornijih nekoliko stotina ostalo do kraja, i dajakašima je znatno otežala trku. Vodostaj Vrbasa je znatno narastao, a kako se format Red Bull Dajaka bitno razlikuje od tradicionalnih trka dajakom, jer se radi o sprint trci koja zahtijeva i veliku tehničku vještinu, bilo je dosta prevrtanja i sudara. No, sve je prošlo u okvirima sportskog fer pleja i bez kazni od strane sudija (Boris Savić, Ljubiša Tomaševic i Darko Savić). Ni voditelj Aleksandar Vranješ nije dozvolio da ga kiša omete u njegovom poslu, koji je obavio izvrsno.

Kiša nije omela ni prvog favorita, Andreja Zamola, koji je već u prvom krugu suparnike ostavio daleko iza sebe. U finalu su se našli Andrej Zamolo, Nebojša Tadić, Dragan Babić i Igor Kuzmanović, a kao pobjednik iz neizvjesne finalne trke izašao je Andrej - šampion prve Red Bull Dajak trke. Drugoplasirani je bio Dragan Babić, a treće mjesto je zauzeo Igor Kuzmanović.

Andrej inače dolazi iz porodice sa velikom dajakaškom tradicijom. Njegov pokojni otac Antonio je pravio čamce i bio prvak tradicionalnih dajak trka 12 godina. Andrej vozi dajak 27 godina, a prvak je bio čak 16 puta. Ljubav prema dajaku prešla je sa oca na sina.

Nakon trke, Andrej je izjavio: "Red Bull Dajak trka je drugačija od tradicionalne, potrebna je velika spretnost i to je efektivna sprint trka gdje se mala greška plaća ispadanjem. Finalna trka je bila neizvjesna, moji najveći rivali su bili u finalu. Nisam bio siguran u ishod, ali pobijedio sam."

O svojoj ljubavi prema dajaku Andrej kaže: "Ovaj sport volim jer sam rođen pokraj rijeke Vrbasa i moj otac mi je nekako prebacio svoju ljubav prema čamcima. Posvećenost izradi čamaca i vožnji i ta velika ljubav daju ti prednost nad drugim takmičarima. Ako osjetiš čamac kako plovi i kako ga nose brzaci, onda je uspjeh u trci puno izvjesniji."

Rezultati prve Red Bull Dajak utrke:

  1. Andrej Zamolo
  2. Dragan Babić
  3. Igor Kuzmanović