sport
10

Red Bull Cliff Diving: Vijest iz Mostara putuje cijelim svijetom

Klix.ba
Spoj vrhunskog skakačkog umijeća i tradicije na čuvenom Starom mostu 22 skakača i skakačice iz postave Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva dolaze u Mostar i Bosnu i Hercegovinu, kako bi nastavili svoje takmičenje na sedmoj stanici sezone, 24. septembra 2016.

Skokovi sa Starog mosta datiraju četiri i po stoljeća u prošlost, a najbolji svjetski skakači će uskoro drugi put demonstrirati svoje umijeće pred vatrenom mostarskom publikom. Takmičenje će zasigurno biti uzbudljivo, jer Svjetsko prvenstvo 2016 ulazi u napetu završnicu, sa tri različita pobjednika na prethodne tri stanice – Britanac Gary Hunt, Rus Artem Silchenko i Čeh Michal Navratil, koji je na svom 53. takmičenju došao do prve pobjede.

Iako je Hunt vodeći u ukupnom poretku, Meksikanac Jonathan Paredes – koji je upravo u Mostaru prošle godine ostvario svoju prvu pobjedu u Svjetskom prvenstvu, a ovu sezonu je također otvorio trijumfom – ostaje u utrci za naslov prvaka 2016, sa još tri takmičenja do kraja. Žene će po prvi put nastupiti u Mostaru, a australska skakačica s pozivnicom Rhiannan Iffland će nastojati da nastavi svoj fantastični pobjednički niz nakon što je pobijedila na tri od četiri ovogodišnja takmičenja. Sigurno je da nas očekuje još jedno uzbudljivo takmičenje, na kojem će se najbolji skakači i skakačice boriti za pobjedu, sa veličanstvenim Starim mostom kao pozornicom.

Jonathan Paredes je 2015. godine okrenuo novi list u 450 godina dugoj tradiciji skokova sa Starog mosta, položivši svojevrstan ispit zrelosti, kada je svojom senzacionalnom prvom pobjedom u karijeri prekinuo niz od pet pobjeda Garyja Hunta. Njegov zemljak iz Meksika, Sergio Guzman, na istom je takmičenju postao prvi takmičar s pozivnicom koji se ikada popeo na pobjedničko postolje.

Ova sezona se pokazala kao najkonkurentnija u historiji Svjetskog prvenstva, sa četiri različita pobjednika na šest stanica, dok je peterostrukom prvaku Huntu pobjeda izmakla dva puta uzastopno – valja znati da u prethodnih šest sezona nikada nije prošlo više od dva takmičenja, a da "briljantni Britanac" nije zabilježio pobjedu. Može li se on vratiti na pobjedničku stazu na 27 metara visokoj platformi u Mostaru ili je Amerikanac Andy Jones, skakač sa savršenim osjećajem za prostor, spreman za prvu pobjedu nakon tri pobjednička postolja ove sezone?

Baš kao i njen muški kolega, vodeća u prvenstvu žena Rhiannan Iffland – australska takmičarka s pozivnicom koja je u svojoj debitantskoj sezoni šokirala svijet cliff divinga – ima upisane tri pobjede. Na prvom takmičenju prvenstva žena u Bosni i Hercegovini, ova 25-godišnjakinja će pokušati da nastavi sa fantastičnim nastupima, nakon što je ostvarila tri pobjede na četiri takmičenja ove sezone. Sa još jednim pobjedničkim postoljem u Velsu, nakon što je prethodno na trećoj stanici u Italiji prekinula pobjednički niz Ifflandove, Kanađanka Lysanne Richard ostaje u potjeri za Australkom. Može se očekivati mnogo visokih ocjena za stil i vještinu, kao i elegantni skokovi sa 20 metara, koliko je Stari most visok.

Graciozno se izdižući iznad smaragdne vode rijeke Neretve i spajajući dva dijela Starog grada u Mostaru, most se – zajedno sa okolnim Starim gradom – nalazi na UNESCO-voj listi Svjetske baštine, i često se navodi kao jedan od najljepših mostova u svijetu. Srušen za vrijeme rata u BiH, jedan od najprepoznatljivijih simbola cijele zemlje vjerno je rekonstruisan korištenjem originalnih kamenih blokova izvađenih iz Neretve. Kameni most s jednim lukom ponovo je otvoren 2004. godine revijom skokova lokalnih skakača, kojima se pridružio i legendarni Kolumbijac Orlando Duque. Krajem septembra, ponovo će biti lokacija sa najdužom tradicijom skokova u Svjetskom prvenstvu.

Kliknite da pogledate stalnu postavu skakača i skakačica u sezoni 2016.

S pozivnicom će nastupiti: muškarci – Alessandro De Rose (ITA), Kyle Mitrione (SAD), Todor Spasov (BUL) i Viktar Maslouski (BLR); žene – Rhiannan Iffland (AUS) i Yana Nestsiarava (BLR).

Poredak – muškarci (nakon šest od devet stanica):

  1. Gary Hunt, UK - 900 bodova
  2. Jonathan Paredes, MEX - 750
  3. Andy Jones, SAD - 590
  4. Michal Navratil, CZE - 560
  5. Orlando Duque, COL - 470
  1. Steven LoBue, SAD - 420
  2. David Colturi, SAD - 370
  3. Artem Silchenko, RUS - 368
  4. Kris Kolanus (pozivnica), POL - 330
  5. Blake Aldridge, UK - 308

Poredak – žene (nakon četiri od sedam stanica)

  1. Rhiannan Iffland (pozivnica), AUS - 760 bodova
  2. Lysanne Richard, CAN - 610
  3. Cesilie Carlton, SAD - 420
  1. Rachelle Simpson, SAD - 370
  2. Helena Merten, AUS - 370
  3. Adriana Jimenez, MEX - 360
  4. Ginger Huber, SAD – 350
  5. Tara Hyer-Tira (pozivnica), SAD – 90
  6. Yana Nestsiarava (pozivnica), BLR - 90
  7. Jaki Valente (pozivnica), BRA - 50
  8. Iris Schmidbauer (pozivnica), GER - 50

Takmičenje će biti prenošeno uživo 24. septembra od 14:20 sati, na www.redbullcliffdiving.com i Red Bull TV. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd.