sport
0

Red Bull Cliff Diving: Svjetsko prvenstvo se nastavlja

Klix.ba
Ljetna pauza u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu bliži se kraju, a samim tim i novi dolazak najboljih svjetskih skakača u našu zemlju. Na Starom mostu u Mostaru, uskoro ćemo gledati nevjerovatne akrobacije 14 skakača i osam skakačica, na šestoj stanici najprestižnijeg svjetskog cliff diving takmičenja.

Nakon pet sedmica pauze od takmičenja u La Rochellu (Francuska) 23. jula, najbolji svjetski skakači i skakačice u akciju se vraćaju 28. augusta u Polignano a Mareu (Italija). Dvije sedmice poslije slijedi Pembrokshire u Walesu, da bi 24. septembra svjetska skakačka elita stigla u našu zemlju: Stari most u Mostaru biće domaćin šeste stanice Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva.

Mostar je prošlog augusta ugostio prvo takmičenje Svjetskog prvenstva održano u našoj zemlji, a nakon velikog prošlogodišnjeg uspjeha grad na Neretvi je i ove sezone uvršten u kalendar prvenstva. Novost ove godine je da ćena Starom mostu biti održano i takmičenje u prvenstvu žena.

U ukupnom poretku prvenstva muškaraca vodeći je petostruki prvak Gary Hunt (Velika Britanija), a slijedi ga prošlogodišnji pobjednik iz Mostara Jonathan Paredes (Meksiko).Naravno, među favoritima se uvijek nalazi i legenda cliff divinga, Kolumbijac Orlando Duque, miljenik Mostaraca.

U konkurenciji žena, uvjerljivo vodeća je Rhiannan Iffland (Australija), koja je priredila senzaciju pobjedivši na oba takmičenja u dosadašnjem dijelu sezone, iako je nastupala kao takmičarka s pozivnicom. Slijede je Kanađanka Lysanne Richard i zemljakinja Helena Merten. Aktuelna prvakinja Rachelle Simpson je loše počela sezonu i zauzima pretposljednje, sedmo mjesto.

Kako god, u Mostaru 24. septembra možemo očekivati još jednu vrhunsku predstavu elitnih svjetskih skakača. Sa prelijepim Starim mostom kao pozornicom i uz sjajnu mostarsku publiku, nema sumnje da će to biti istinski spektakl.

U međuvremenu, sva dešavanja u prvenstvu možete pratiti na www.redbullcliffdiving.com i Facebook stranici prvenstva.