sport
1

Red Bull Cliff Diving 2016: Pobjednik iz Mostara najbolji na otvaranju sezone u Teksasu

Klix.ba
Ovog vikenda je na jezeru Possum Kingdom u Teksasu (SAD) otvorena sezona Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2016, koje će biti najveće do sada, sa devet takmičenja za muškarce i sedam za žene.

Prvenstvo će i ove godine posjetiti našu zemlju: 24. septembra ponovo ćemo na Starom mostu u Mostaru gledati akrobacije najboljih svjetskih skakača u vodu. U međuvremenu pogledajte snimak takmičenja iz Teksasa na ovom linku.

Otvaranje sezone Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2016 proteklo je u sjajnoj atmosferi pred 12.000 gledalaca koji su iz čamaca posmatrali takmičenje na čuvenim liticama Hell's Gate (Paklena kapija) nasred jezera Possum Kingdom.

Pobjednik u konkurenciji muškaraca je Meksikanac Jonathan Paredes, kojeg se publika u našoj zemlji sjeća kao pobjednika takmičenja održanog u Mostaru u avgustu prošle godine. I Paredesu je Mostar svakako ostao urezan u sjećanje, jer upravo je na Starom mostu ostvario svoju prvu pobjedu u karijeri. Paredes je u finalnoj rundi izveo skoro savršen skok, za koji je od sudija nagrađen sa četiri desetke i jednom ocjenom 9,5 – što ovaj skok čini najbolje ocijenjenim u historiji cliff divinga. Njime je iza sebe ostavio Britanca Blakea Aldridgea na drugom i Čeha Michala Navratila na trećem mjestu. Aktuelni prvak, Britanac Gary Hunt, bio je četvrti.

U takmičenju žena za prvorazredno iznenađenje se pobrinula Rhiannan Iffland, Australka kojoj je ovo prvo takmičenje u Red Bull Cliff Divingu i koja je nastupala s pozivnicom. Slavlje Australki upotpunila je Helena Merten sa osvojenim trećim mjestom, dok je druga bila Cesilie Carlton (SAD). Aktuelna prvakinja Rachelle Simpson zauzela je tek šestu poziciju.

U videu pogledajte najbolje trenutke sa otvaranja sezone Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2016.

A kompletan snimak završnice takmičenja iz Teksasu gledajte na www.redbullcliffdiving.com/texas.

Iz Teksasa najbolji svjetski skakači putuju u Kopenhagen (Danska) na drugo takmičenje, koje je na rasporedu 18. juna, a u našoj zemlji ponovo ih očekujemo 24. septembra na Starom mostu u Mostaru.

Sve informacije o takmičenju i najnovije vijesti potražite na Red Bull Cliff Diving web stranici.