Zbog nebrige nadležnih
0

Prijeti prekid Svjetskog prvenstva u kuglanju u Zetri

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Svjetsko prvenstvo u kuglanju, koje se održava u Olimpijskoj dvorani Zetra, vjerovatno će biti prekinuto. Razlog je nebriga nadležnih institucija, koje pored svih obećanja, nisu uplatile sredstva potrebna za održavanja ove velike sportske manifestacije.

Dobavljač nove kuglane, njemačka kompanija Pauly, dostavila je odluku prema kojoj će kuglana prestati sa radom 24. maja u 24 sata, tako da staze neće biti spremne za igru 25. maja. Kako prvenstvo traje do subote, 28. maja, Kuglaški savez BiH mora hitno uplatiti Paulyju drugu ratu za kuglanu u iznosu od 105.750 eura.

Organizatori svjetskih prvenstava u Sarajevu poslali su molbe nadležnim institucijama, od koji se traži da uplate obećana sredstva. Molba je otišla na adresu Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Gradu Sarajevu, a ranije je isti zahtjev otišao na adresu Ministarstva civilnih poslova BiH, te Vijeća ministara BiH.

Prekid Svjetskog prvenstva bio bi velika sramota, kako za bh. sport, tako i za grad Sarajevo i BiH. Na potezu su nadležne institucije, poručuju iz Kuglaškog saveza BiH.

Naknadno se oglasio i predsjednik saveza, Ševal Bašić, koji je pokušao umiriti sportsku javnost i poručio kako se nada da do prekida prvenstva neće doći.

"Pronaći ćemo optimalan način da trenutne probleme uspješno riješimo. Potvrda tome je i današnji prijem kod gradonačelnika Sarajeva, gospodina Alije Behmena, te njegova garancija kuglani Pauly da će dugovi sigurno biti izmireni. Potvrda tome su i obećanja nadležnih ministarstava, izrečenih u toku trajanja prvenstva. Mi im vjerujemo i nadamo se da ćemo trenutne probleme prevazići", naveo je u saopštenju za javnost predsjednika Kuglaškog saveza BiH.