Zvanična saradnja
4

Potpisan sporazum o saradnji između univerziteta u Sarajevu i Istočnom Sarajevu i EYOF-a 2019

Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
U velikoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu potpisan je Sporazum o saradnji između Univerziteta u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo i EYOF 2019. Ovo je prvi put nakon nešto više od dvije decenije da ova dva univerziteta zvanično sarađuju.

Svečanom potpisivanju Sporazuma o saradnji prisustvovali su Rektor Univerziteta u Sarajevu, Prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Gradonačelnici gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo koji su nosioci projekta Evropski omladinski olimpijski festival za mlade 2019 te rukovodioci firme EYOF 2019 d.o.o. Osim navedenih, ovom veoma značajnom događaju prisustvovali su i predstavnici fakulteta koji se nalaze u sklopu oba Univerziteta, kao i predstavnici nevladinih, omladinskih i studentskih organizacija sa područja gradova domaćina festivala.

"Ovo je jedan od najznačajnijih sportskih projekata koje imamo priliku realizovati, najveći nakon Olimpijade, stoga sam veoma zahvalan svima koji će dati doprinos. Takođe, potpisivanje ovog sporazuma potvrđuje naše opredjeljenje da kroz sport i angažman mladih gradimo budućnost“, rekao je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Cilj potpisivanja Sporazuma je saradnja Univerziteta, kao i mladih ljudi, koji su ključ za uspješnu realizaciju projekta EYOF 2019. Naime, u sklopu projekta EYOF 2019 planirano je da se angažuje oko 1.500 volontera, od čega će najviše biti studenata. Za studente je ovo odlična prilika da steknu stručnu praksu i dobiju potvrdu za istu.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković također je naglasio značaj EYOF-a, kao i upravo potpisanog sporazuma, koji će osigurati angažman velikog broja volontera, ali i donijeti dragocjeno iskustvo svim učesnicima projekta. To mišljenje dijele i Rifet Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, te Slaviša Moljević, Prorektor za nauku, istraživanje i razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

"Siguran sam da će današnji čin potpisivanja ovog sporazuma zlatnim slovima biti upisan u kalendar EYOF-a. Uvjeren sam i da ćemo nakon završetka Evropskog olimpijskog festivala mladih imati veliki broj stručnih radova na temu EYOF-a, ali i da ćemo velikom broju volontera omogućiti sticanje značajnog iskustva“, izjavio je direktor EYOF 2019 d.o.o. Senahid Godinjak.

Nakon ceremonije potpisivanja Sporazuma o saradnji, za studente je upriličena prezentacija projekta EYOF 201, te načini njihovog angažmana kao volontera.

Planirano je da se pravi baza za volontere, u kojoj će svaki volonter imati svoj profil i kalendar sa svim događajima i zadacima. Najbolji volonteri će biti nagrađivani na različite načine, u skladu sa njihovim angažmanom.