Organizatori
55

Pripreme za EYOF 2019 teku planiranom dinamikom, infrastrukturni budžet iznosi 4,5 miliona KM

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predstavnici Organizacionog odbora Evropskog zimskog olimpijskog festivala mladih EYOF 2019 u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, na današnjoj preskonferenciji govorili su o trenutnom stanju projekta, realizovanim aktivnostima u prethodnom periodu, te aktivnostima koje će biti ralizovane.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković kazao je da pripreme za olimpijadu mladih 2019. teku planiranom dinamikom.

"Organizacioni odbor do sada je uradio mnoge aktivnosti da uspješno vrši pripreme. Mi u Istočnom Sarajevu i Sarajevu kažemo da je EYOF velika šansa da se vratimo na scenu organizatora velikih takmičenja u zimskim sportovima i da je ovo možda prva prilika od Olimpijskih igara 1984. koja nam se ukazala da se na ozbiljan način organizuju takmičenja u zimskim sportovima. S druge strane za nas je ovo šansa i za promociju turizma, pogotovo zimskog. Posebno je ovo šansa za izgradnju infrastruktura, koja treba da bude zaostavština iza organizacije ove olimpijade", kazao je Vuković.

Najavio je da će na današnjem sastanku Organizacionog odbora biti usvojen infrasruktruni budžet EYOF-a koji će okvirno iznosti 4,5 miliona maraka.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ivica Šarić kazao je da je organizacija EYOF-a u vrhu prioriteta u gradu.

"Zadovoljni smo brojem i kvalitetom poduzetih aktivnosti u proteklom periodu kao i povećanjem suradnje Sarajeva i Istočnog Sarajeva, čemu je vjerovatno doprinijelo imenovanje mladih i perspektivnih gradonačelnika. Posebno raduje sve veća zainteresiranost šire javnosti i pojedinih sportskih organizacija uključivanjem u sam projekat EYOF-a", kazao je Šarić.

Direktor EYOF-a 2019 d.o.o. Senahid Godinjak predstavio je realizirane aktivnosti u ovoj godini od kojih su najvažanije formiranje Izvršnog komiteta, organizacija testnih takmičenja, posjeta koordinacione komisije Evropskog olimpijskog komiteta (EOK) Sarajevu i Istočnom Sarajevu, te promocija sportva EYOF-a i finalna inventura borilišta.

Do kraja godine Organizacioni odbor očekuje brojne aktivnosti među kojima se izdvajaju izrada sponzorskih paketa i pregovori s potencijalnim sponzorskim partnerima, usvajanje infrastrukturnog dijela budžeta, adaptacija borilišta, priprema testnih takmičenja i druge aktivnosti.

U novembru će uslijediti posjeta Evropske koordinacione komisije (COCOM) tokom koje će biti izvršena analiza obavljenih aktivnosti zadatih iz prethodne posjete te usvojeni planovi za 2018. godinu.