EYOF
5

Održan sastanak Radne grupe EYOF 2019: Projekat značajno napreduje

Klix.ba
Radna grupa EYOF 2019 sastala se 12. put u Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine u cilju podrške i dinamiziranja procesa organizacije ovog velikog višesportskog olimpijskog takmičenja. Razmatrane su mnoge teme kao i izvještaj o napretku organizacije EYOF-a 2019.

Nakon prezentiranog Izvještaja o progresu organizacije EYOF-a 2019, Radna grupa je zaključila da organizacija EYOF-a 2019 značajno napreduje i da su dobri rezultati svakodnevno vidljivi.

Nakon što je obezbjeđen organizacioni budžet, zaključeno je da će u narednom periodu prioritetne aktivnosti biti na iniciranju i obezbjeđenju infrastrukturnog budžeta, a na osnovu evaluacije i inventure borilišta i potrebne opreme. Inventura je pri kraju i firma EYOF 2019 će je finalizirati za par dana.

Radna grupa smatra da su gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, koji je opravdano bio odsutan, na samom početku svojih mandata unijeli novu energiju i pokazali riješenost da se EYOF 2019 organizuje na vrhunskom nivou. Gradonačelnici bi u što skorijem periodu morali usaglasiti i posljednje detalje Master plana koji bi trebao biti usvojen na slijedećoj sjednici Organizacionog odbora EYOF-a 2019.

Radna grupa je u cilju intenziviranja organizacije EYOF 2019 na sastanak pozvala rektora Univerziteta Sarajevo Rifata Škrijelja i rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslava Grujića. Rektor Škrijelj je pokazao veliko interesovanje da studenti i profesori koje predstavlja, a njih je više od 30.000, bezrezervno volonterski i ekspertno pomognu organizaciju EYOF-a 2019 i budu dio organizacionog tima.

Predstavnici Univerziteta iz Istočnog Sarajeva, savjetnik rektora Grujo Bjeković i prorektor za nauku, istraživanje i razvoj Univerziteta Istočno Sarajevo Slaviša Moljević su takođe ponudili konkretnu pomoć pri organizaciji u svakom smislu i u skladu sa mogućnostima.

Olimpijski komitet BiH će i dalje nastaviti pružati pomoć organizaciji ovog najvećeg zimskog višesportskog olimpijskog takmičenja u Evropi, a posebno kroz pomoć organizaciji preko EOK-a i prijateljskih olimpijskih komiteta, te kroz podršku sportskim savezima koji su tehnički organizatori sportskog programa Festivala.

Sastanku su prisustvovali predsjednik OK BiH Marijan Kvesić, potpredsjednik OK BiH Siniša Kisić, potpredsjednik OK BiH i prorektor za naučnoistraživački/umjetničkoistraživački rad Univerziteta u Sarajevu Izet Rađo i generalni sekretar OK BiH Said Fazlagić, u ime gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo prisustvovali su sekretar gradske uprave grada Sarajevo i predsjednik Skupštine EYOF-a 2019 Elvir Hadžiahmetović, novoimenovani gradonačenik grada Istočno Sarajevo Nenad Vuković, šef kabineta gradonačelnika Istočno Sarajevo Veselin Mijanović, te ispred firme EYOF 2019, direktor Senahid Godinjak i zamjenik direktora Natko Sudžuka.

Na poziv Radne grupe, po prvi su prisustvovali čelnici Univerziteta u Sarajevu rektor, Rifat Škrijelj, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, savjetnik rektora Grujo Bjeković i Slaviša Moljević, prorektor za nauku, istraživanje i razvoj Univerziteta Istočno Sarajevo.

Gradonačenik grada Sarajevo Abdulah Skaka i rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić, zbog ranije preuzetih obaveza nisu bili u mogućnosti prisustvovati današenjem sastanku.