sport
0

Posljednji dan Simposara počeo okruglim stolom o košarci u regionu

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Posljednji dan 4. međunarodnog sportskog simpozija SimpoSar 2015. počeo je okruglim stolom o temi "Košarka u bivšoj Jugoslaviji - jučer, danas, sutra".

Okruglom stolu prisustvovali su istaknuti košarkaški radnici, domaći i regionalni sportski velikani Željko Jerkov, Rato Tvrdić, Samir Avdić, novinar Zdravko Reić, selektor zlatne kadetske reprezentacije BiH Josip Pandža i vlasnik OKK Spars Nihad Selimović, pod voditeljstvom i organizacijom dugogodišnjeg sportskog novinara i komentatora Sabahudina Topalbećirevića.

Učesnici okruglog stola su razgovarali o košarci za vrijeme bivše Jugoslavije i napravili paralelu s današnjim vremenima, te se prisjetili zlatnih vremena ex jugoslovenske košarke, s posebnim osvrtom na trofejnu generaciju splitske Jugoplastike.

O uspjesima Jugoplastike govorili su Željko Jerkov (62), košarkaški reprezentativac Jugoslavije, igrač Istragrađevnog (Pula), pa splitske Jugoplastike i Rato Tvrdić (72), jedan od najboljih splitskih košarkaša koji je cijelu karijeru posvetio Jugoplasitici, s kojom je osvojio dva prvenstva i tri kupa Jugoslavije, te dva evropska Kupa Radivoja Koraća.

Kao reprezentativac bivše države, Tvrdić je osvojio zlatnu medalju na svjetskom prvenstvu 1970. godine, kao i dvije srebrene medalje, te dvije zlatne i srebrenu medalju na prvenstvima Evrope.

O zlatnim vremenima Košarkaškog kluba Bosna prisjetio se Samir Avdić, nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i Bosne i Hercegovine, koji je u dresu Bosne proveo punih 13 godina.

Avdić se osvrnuo i na legendarnu jugoslovensku juniorsku reprezentaciju koja je iznjedrila košarkaške velikane koji su obilježili jednu eru evropske košarke.

Za tu reprezentaciju, koja nikada nije izgubila utakmicu, a dva puta je na svjetskom prvenstvu u Bormiju porazila selekciju SAD-a i postala prvak svijeta, pored Avdića igrali su velikani poput Dine Rađe, Tonija Kukoča, Saše Đorđevića i drugih, a selektor je bio Svetislav Pešić.

Program posljednjeg dana SimpoSara će biti nastavljen predavanjem trofejnog bh. atletičara Amela Tuke i njegovog trenera, jednog od najboljih atletskih trenera današnjice - Italijana Giannija Ghedinija.

Uslijedit će predavanje o temi "Da li je moguće realno i pošteno izvještavanje sa sportskih događaja" hrvatskog novinara Zdravka Reića, a posljednje predavanje ovogodišnjeg sarajevskog simpozija održat će bivši selektor nogometnih reprezentacija Hrvatske i Bosne i Hercegovine Miroslav Blažević o temi "Vatreni i Dinamo".