sport
104

Ivica Osim, Mehmed Baždarević, Amel Tuka i Josip Pandža najavili četvrti Simposar

Piše: S. Č.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U Sarajevu će od 7. do 10. oktobra biti održan Četvrti međunarodni sportski simpozij - Simposar. Cilj manifestacije jeste razmijeniti iskustva u cilju poboljšanja stanja sporta u našoj državi.

"Otkrivamo tajne uspjeha u sportu", slogan je ovogodišnjeg Simposara, kako je organizator istakao, jedinog simpozija takve vrste u našoj zemlji.

Sabahudin Topalbećirević, organizator manifestacije, istakao je kako je Simposar nastao iz želje da se kroz razmjenu iskustava eminentnih sportskih stručnjaka i radnika pokušaju pronaći rješenja za velike probleme u kojima se sport u državi i regionu nalazi.

"Svi nivoi vlasti su se oglušili na naše apele za pomoć prilikom organizacije ovog događaja. Pa, zar oni nisu svjesni da se kroz uspjehe naših sportista afirmira cijela država. Pomalo sam uzbuđen, jer nikad do posljednjeg trena nisam siguran da li ćemo moći organizirati ovaj događaj", rekao je Topalbećirević.

Ovo je velika stvar za ovaj grad i ovu državu. Nadam se da će ovaj događaj postati još veći i još bolji u godinama koje slijede", prisutnim se obratio Mehmed Baždarević.

Josip Pandža, selektor naše zlatne juniorske košarkaške reprezentacije, istakao je kako je ovo odlična prilika za njega, a i za druge mlađe sportske radnike da uče iz iskustva svojih starijih kolega.

"Meni je životni cilj da učim, a na ovakvom simpoziju se može dosta toga naučiti", rekao je Pandža.

Problema u bh. sportu ovom prilikom dotakao se Ivica Osim.

"U svakoj normalnoj državi sportisti, treneri i sportski radnici su zaštićeni, a kod nas ih možeš na ulici šutati nogom. Svjedoci smo posljednjih dana čestih promjena trenera u našim klubovima, komotno možeš uzeti nekog s ulice i reći 'evo ga trener'", rekao je Osim.

Amel Tuka je najavio dolazak svog trenera, čovjeka koji je, prema njegovim riječima, "osvojio sve što se u atletici može osvojiti".

"Moj trener će sljedeće sedmice na Simposaru otkriti sve tajne svog zanata. Drago mi je što će naša omladina imati priliku da uči od najvećih legendi sporta", naglasio je naš najuspješniji atletičar.

Ovogodišnji Simposar bit će otvoren prikazivanjem filma "Ćao prvaci svijeta", a prisustvovat će mu eminentna imena iz svijeta sporta kao što su: Ćiro Blažević, Nebojša Popović, Zdravko Mamić, Dragan Džajić, Željko Jerkov i mnogi drugi.