sport
0

Podignuta zastava BiH pred Olimpijadu u Rio de Janeiru

Piše: O. T.
Foto: OK BiH
(Foto: OK BiH)
Zastava Bosne i Hercegovine vijori se u Rio de Janeiru gdje će sutra zvanično biti otvorene 31. Olimpijske igre. Činu podizanja zastave prisustvovli su svi sportisti, treneri i članovi bh. delegacije.

Na ovaj način, Bosna i Hercegovina je zvanično predstavljena domaćinima Olimpijade kao i svim sportistima i sportskim radnicima koji su iz svih krajeva svijeta došli predstaviti svoje zemlje na najznačajnijem sportskom događaju.

Delegacija naše zemlje na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru najbrojnija je do sada. Bosna i Hercegovina će u Brazilu imati rekordnih 11 takmičara: Tatjana Đekanović (streljaštvo), Amina Kajtaz (plivanje), Mihajlo Čeprkalo (plivanje), Larisa Cerić (judo), Amel Tuka (utrka na 800 m), Damir Džumhur (tenis), Mirza Bašić (tenis), Hamza Alić (bacanje kugle), Mesud Pezer (bacanje kugle), Kemal Mešić (bacanje kugle) i Lucia Kimani (maraton).

Na ceremoniji otvorenja koja će biti održana u večeri sa petka na subotu po našem vremenu na stadionu Maracana zastavu će ponijeti Amel Tuka.

Šef misije BiH u Rio de Janeiru Said Fazlagić jučer je u razgovoru za naš portal kazao da nestrpljivo iščekuje izlazak na defile za koji smo dobili ukupno 18 mjesta.

"Mi smo dobili ukupno 18 mjesta za izlazak na defile. Otprilike oko 16 sati u petak krenut ćemo na stadion Maracana i tamo ćemo biti u 17 sati. Tamo ćemo čekati u hodnicima izlazak na defile koji uvijek počinje sa izlaskom Grčke, a onda idu ostale zemlje po abecednom rasporedu. Bit ćemo presretni dok predstavljamo Bosnu i Hercegovinu, a za to vrijeme će nas gledati otprilike milijardu gledatelja širom svijeta", kazao je Fazagić.

Prvo će na scenu stupiti Tatjana Đekanović, koja se takmiči u streljaštvu, i Amina Kajtaz, koja se takmiči u plivanju. Đekanović i Kajtaz će nastupiti u noći sa subote na nedjelju.