sport
0

Bh. olimpijski tim prodefilovao Maracanom na otvaranju Olimpijade

Klix.ba
Foto: OK BiH
Foto: OK BiH
Olimpijski tim iz Bosne i Hercegovine prodefilovao je slavnom Maracanom gdje je u toku ceremonija otvaranja 31. Olimpijskih igara koje će se do 21. avgusta održavati u Rio de Janeiru.

Zastavu BiH nosio je atletičar Amel Tuka, a osim njega BiH u Riju predstavljaju atletičari Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer, Lucia Kimani, džudistkinja Larisa Cerić, plivači Amina Kajtaz i Mihajlo Čeprkalo, teniseri Damir Džumhur i Mirza Bašić te streljačica Tatjana Đekanović koja nije prisustvovala ceremoniji otvaranja pošto od 8:30 sati ujutro po brazilskom vremenu (13:30 sati po našem računanju vremena) ima nastup u disciplini vazdušna puška 10m.

Zajedno sa našim sportistima Maracanom je prodefilovao i dio bh. delegacije predvođen šefom misije Saidom Fazlagićem.

Olimpijski komitet je utrošio više od 450.000 KM za organizaciju puta na Olimpijadu, a određene su i nagrade za osvajače medalja za našu zemlju u Riju: zlato 50.000 KM, srebro 30.000 KM, a bronza 20.000 KM. Treneri će dobiti 50% tog iznosa.

Najveće šanse za osvajanje medalje bh. javnost daje Amelu Tuki koji je prošle godine osvojio bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Pekingu.

Pored Đekanović, svoj debitantski nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru ovog dana će imati i plivačica Amina Kajtaz koja će nastupiti u disciplini 100 metara delfin, a takmičenje počinje u 18 sati po našem računanju vremenu.

Predstavnici BiH tenisa Damir Džumhur i Mirza Bašić, također nastupaju prvi dan nakon otvaranja. Damir Džumhur će igrati protiv Dudija Sele iz Izraela danas u 20:30 sati po bh. vremenu, dok će Mirza Bašić igrati protiv Juana Monaca u 22:00 sati po bh. vremenu.