sport
585

Olimpijski tim BiH spreman za otvaranje Olimpijade u Riju

Piše: O. T.
(Foto: OK BiH)
Bosanskohercegovačka delegacija krenula je ka stadionu Maracana u Rio de Janeiro gdje će večeras biti svečano otvorene Olimpijske igre, saopćila je delegacija Olimpijskog komiteta BiH.

Zastavu BiH će nositi atletičar Amel Tuka, a osim njega BiH u Riju predstavljaju atletičari Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer, Lucia Kimani, džudistkinja Larisa Cerić, plivači Amina Kajtaz i Mihajlo Čeprkalo, teniseri Damir Džumhur i Mirza Bašić te streljačica Tatjana Đekanović.

Ceremonija otvaranja počinje u 20 sati po lokalnom vremenu, odnosno u jedan sat iza ponoći po srednjoevropskom vremenu.

Bosanskohercegovačka streljačica Tatjana Đekanović prva će nastupiti na Olimpijskim igrama u Riju od naših 11 predstavnika. Ona će sutra (subota, 13.30 sati po srednjoevropskom vremenu) nastupiti u disciplini vazdušna puška 10m. Zbog toga, Đekanović neće biti na ceremoniji otvaranja, jer njen nastup počinje oko 8:30 sati po brazilskom računanju vremena.

"Žao mi je što neću biti sa kolegama sportistima, ali želim da budem odmorna za nastup koji me čeka rano ujutru. Na ovom takmičenju je najbitnije da budem koncentrirana i nadam se da ću ostvariti dobar rezultat", rekla je Đekanović.

Svoj debitantski nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru sutra će imati i plivačica Amina Kajtaz. Ona će nastupiti u disciplini 100 metara delfin, a takmičenje počinje u 18 sati po srednjoevropskom vremenu.

Predstavnici BiH tenisa Damir Džumhur i Mirza Bašić, također nastupaju prvi dan nakon otvaranja. Damir Džumhur će igrati protiv Dudija Sele iz Izraela u 20:30 sati po bh. vremenu, dok će Mirza Bašić igrati protiv Juana Monaca u 22:00 sati po bh. vremenu.